EURO 2024: Provocările masive de securitate ale Germaniei
Germania se confruntă cu multiple amenințări de securitate la Euro 2024, huliganismul și Ucraina fiind două dintre principalele preocupări. Menținerea în siguranță a fanilor și jucătorilor va fi o sarcină uriașă pentru Germania în timp ce găzduiește Euro 2024 într-un climat global tensionat, cu conflicte majore în Ucraina și Orientul Mijlociu.
De la huligani la posibile atacuri teroriste și chiar cyberatacuri, organizatorii Campionatului European vor încerca să respingă o serie complexă de amenințări.
Forțele de securitate vor avea sarcina de a proteja aproximativ 2,7 milioane de fani, 24 de baze de antrenament ale echipelor răspândite în întreaga țară și 10 stadioane unde se vor juca 51 de meciuri între 14 iunie și 14 iulie.
Zonele speciale pentru fani sunt de asemenea așteptate să atragă aproximativ 12 milioane de vizitatori.
„De la început, securitatea a fost prioritatea noastră principală„, a declarat directorul turneului, Philipp Lahm, pentru agenția de știri AFP.
Într-un gest fără precedent, Germania a invitat aproximativ 300 de experți în securitate din toate națiunile care participă la turneu să participe la un proiect de monitorizare la Centrul Internațional de Cooperare Polițienească (IPCC) din orașul Neuss, din vestul țării.
Alături de oficiali din Germania, Europol și UEFA, aceștia vor monitoriza situația pe teren, adunându-se în timpul turneului într-o sală de conferințe imensă de 500 de metri pătrați, echipată cu 129 de computere și un ecran de 40 de metri pătrați, a observat AFP într-o vizită la facilitate.
La meciuri propriu-zis, toate forțele de menținere a ordinii vor fi pe fază – poliția a primit interdicție de la concedii pe durata turneului.
Germania va introduce, de asemenea, controale de securitate la toate cele nouă granițe ale sale.
„Pe trenuri și în stații, poliția federală va intensifica vizibil prezența lor„, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului German al Afacerilor Interne. Același lucru se aplică și aeroporturilor.
Jandarmii francezi vor sprijini poliția germană, participând la patrule feroviare comune pe rutele dinspre și către Franța și la meciurile în care este implicată echipa franceză.
Guvernul britanic a declarat că peste 1.600 de suporteri englezi și galezi, care sunt afectați de interdicții de acces pe stadion din cauza comportamentului violent anterior, vor fi obligați să stea acasă pe durata turneului.
În plus față de măsurile standard, ministrul german al Afacerilor Interne, Nancy Faeser, a declarat că echipa națională ucraineană va fi obiectul unor măsuri sporite de securitate.
Între 800 și 1.300 de polițiști vor fi desfășurați în jurul stadioanelor la fiecare meci, în funcție de echipele care joacă.
Pentru a împiedica pe cineva să intre la un meci cu arme sau explozibili, vor fi stabilite trei perimetre de securitate în jurul fiecărui stadion.
Mașinile vor fi verificate la prima barieră, în timp ce fanilor le vor fi verificate sacoșele la a doua, înainte de a li se scana biletele la a treia.
Zonele pentru fani vor prezenta și ele o provocare de securitate, mai ales cea mai mare de la Poarta Brandenburg din Berlin, care este așteptată să primească zeci de mii de vizitatori pentru fiecare meci.
Aceste „ținte moi” sunt mai vulnerabile pentru că „este mai ușor pentru infractori să le infiltreze și să acționeze„, a spus Johannes Saal, un expert în securitate la Universitatea Lucerne.
Armata germană va monitoriza și cerul, de la Centrul Național de Securitate Aeriană, situat la aproximativ 70 de kilometri de IPCC.
Utilizarea dronelor va fi monitorizată îndeaproape, cu zone de restricție a zborului.
„Evenimentele sportive majore sunt întotdeauna ținte potențiale pentru atacuri teroriste„, a spus Saal, descriind situația de securitate ca fiind „foarte tensionată” în contextul războiului din Gaza și a amenințării constante a violenței politice motivate.