Eurodeputatul Vlad Voiculescu, despre medicamentele critice care lipsesc: „Se negociază anumite prețuri”

Publicat: 03 apr. 2025, 21:46, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori
Eurodeputatul Vlad Voiculescu, despre medicamentele critice care lipsesc: „Se negociază anumite prețuri

Statele membre UE se confruntă de mai bine de zece ani cu deficite grave de medicamente, multe categorii devenind din ce în ce mai deficitare. Producția de medicamente generice s-a mutat majoritar în afara Europei și există o dependență de anumiți furnizori și anumite țări care produc medicamente și ingrediente farmaceutice esențiale.

Eurodeputatul USR, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, invitat la Dialogurile Puterii în timpul sesiunii Parlamentului European din martie, a vorbit despre medicamentele al căror plan de prevenire este în lucru în forurile europene.

Europa și implicit România depind foarte mult de producția medicamentelor în China, India etc.

 Sunt lucruri esențiale pentru suveranitatea Europei. Când zic suveranitate, zic capacitatea noastră de a ne asigura medicamentele, și anume medicamentele acelea critice, esențiale. Așa se numește și documentul… actul medicamentelor esențiale critice. Acele medicamente fără de care nu putem. În general e vorba de medicamente ieftine, medicamente care nu pot fi înlocuite. Ingredientele de bază, peste 80%, vin din China. Sunt multe care vin de asemenea din India, unele sunt produse în Europa, de asemenea.

Actul legislativ privind medicamentele critice este un set de instrumente de politică industrială menit să protejeze pacienții și să consolideze capacitățile de producție.

În această nouă legislație vom vedea mecanisme de achiziție centralizată, adică țările care vor să adere la un mecanism centralizat de achiziția a unui medicament pot s-o facă. De asemenea, se negociază anumite prețuri, iar foarte important este ca pentru fiecare medicament să ai mai mulți furnizori, tocmai pentru a nu fi dependent de unul singur. Unele dintre mecanismele care sunt acum în anumite țări, în anumite regiuni din Europa, presupun a 2-a sursă de furnizare a unui medicament, iar o parte dintre medicamente să fie produse în Europa.

Actul legislativ privind medicamentele critice urmărește să abordeze aspectele de mai sus prin: consolidarea capacității de producție a Europei; diversificarea lanțurilor de aprovizionare; reducerea dependențelor UE; stimularea rezilienței; stimularea cererii.

Astea toate sunt măsuri mici, dar care puse împreună ne duc către o siguranță mai bună și de multe ori la un preț mai bun pentru disponibilitate medicală, implementarea durează pentru unele săptămâni, pentru altele, ani. Da, sunt multe măsuri puse la un loc, într-o formă reglementată, la nivel european și implementată cu ajutorul Comisiei Europene și cu ajutorul unor instrumente precum HERA (o părticică din Comisia Europeană se numește așa), cu oameni specializați care pot să ajute să sprijine statele membre să se facă achiziții centralizate.

Conform actului, țările ar achiziționa medicamentele pe baza unor noi criterii – dincolo de acordarea exclusivă a prețului – inclusiv obligații de stocare, numărul de furnizori diversificați, monitorizarea lanțurilor de aprovizionare, transparență și clauze de performanță. De asemenea, țările vor achiziționa de la mai mulți furnizori, după caz.

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le facem noi ca țară este să utilizăm mecanismele pe care le vom găsi în această nouă legislație, precum ajutor de stat, deoarece vor fi reglementări pentru ajutor de stat, vor fi de asemenea reglementări pentru alte măsuri, alte facilități pentru ca în România să fie produse medicamente.

 

Uniunea Europeană se confruntă cu penuria a 16 medicamente considerate „critice” pentru sănătatea publică

Un medicament poate fi trecut pe lista de penurie în UE din cauza problemelor de producție, a cererii crescute sau a deciziei unui producător de a-l retrage de pe piață – ceea ce limitează temporar sau permanent aprovizionarea UE.

Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), 34 de medicamente fac, în prezent, obiectul penuriei. 16 dintre acestea se află pe lista de medicamente esențiale în UE, pe care Comisia Europeană intenționează să o consolideze printr-o nouă lege privind medicamentele esențiale.

Medicamentele critice lipsă în Uniunea Europeană, potrivit ultimelor informații ale EMA 

Cyanokit. Este singurul medicament aprobat în UE pentru tratarea otrăviriii cu cianură. El conține ingredientul activ hidroxocobalamina sau vitamina B12a, care figurează pe lista medicamentelor critice a UE. În decembrie 2024, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că producția Cyanokit a fost suspendată după ce producătorul a descoperit că unele loturi ar fi putut fi contaminate. Cu toate acestea, deoarece riscul de contaminare este scăzut și nu există un antidot alternativ, aceste medicamente sunt încă în circulație, potrivit EMA. Penuria este de așteptat să fie rezolvată până în mai.

Amoxicilină, un antibiotic utilizat împotriva infecțiilor bacteriene. Penuria a început în octombrie 2022, după o creștere a bolilor respiratorii care a dus, implicit, la creșterea cererii de antibiotice.

Unele inhalatoare. Persoanele cu astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și alte probleme de respirație iau salbutamol, de obicei folosind un inhalator sau un nebulizator. Producătorii încearcă să răspundă cererii tot mai mari de inhalatoare, ceea ce duce la lipsuri intermitente de salbutamol în mare parte din UE. Sunt disponibile alternative, dar se preconizează că deficitul va dura cel puțin până la jumătatea anului.

Unele tipuri de insulină. Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 iau insulină pentru a ține sub control nivelul zahărului din sânge. Problemele de fabricație cu anumite tipuri de insulină – Insuman Rapid, Basal și Comb 25 – la începutul anului 2023 au cauzat întârzieri în lanțul de aprovizionare. Producătorul a decis, de asemenea, să nu mai producă aceste tipuri de insulină, determinând EMA să ceară medicilor să-și îndrume pacienții către alte soluții.

Șapte medicamente împotriva cancerului. UE nu dispune de o cantitate  suficientă în privința a șapte medicamente utilizate în tratamentul unor tipuri de cancer: hicamtin, metotrexat, fludarabină, fluorouracil, cisplatină, fasturtec și paclitaxel. Penuria începe să se rezolve pentru câteva dintre aceste medicamente și, între timp, sunt disponibile opțiuni alternative pentru unele dintre ele.

Vaccinul împotriva virusului transmis de țânțari. Ixiaro este un vaccin împotriva encefalitei japoneze, care este legată de virusurile dengue, febrei galbene și West Nile și care provoacă o inflamare a creierului. Creșterea cererii și problemele de fabricație au provocat penuria acestui vaccin, deși nivelul de aprovizionare se îmbunătățește.

Medicament pentru bolile de sânge. Peginterferonul alfa 2a , vândut sub numele de Pegasys, este utilizat pentru tratarea hepatitei cronice B și C și, de asemenea, a unor afecțiuni ale sângelui. Cererea neașteptat de mare pentru acest medicament a dus la lipsuri.

Tratamentul schizofreniei. Medicamentul zypadhera, cunoscut și sub numele de olanzapină, ajută la tratarea schizofreniei.

Medicament pentru prevenirea atacului de cordIntegrilin poate  contribui la prevenirea atacurilor de cord în cazul adulților cu dureri severe în piept și al celor care au avut deja un anumit tip de infarct. Problemele de aprovizionare cu ingredientul activ eptifibatidă au determinat producătorul GlaxoSmithKline (GSK) să oprească producția de medicament și să-l retragă de pe piața europeană. Cu toate acestea,  sunt disponiile alternative.

Pentru problemele oculare. Verteporfina, vândută sub numele de Visudyne, este un tratament pentru persoanele cu anumite probleme oculare, cum ar fi un tip de degenerescență maculară legată de vârstă. Producția a fost limitată din mai 2020, ceea ce a determinat penuria acestui medicament, deși sunt disponibile alte tratamente.