Euroins contestă în justiție decizia ASF și înaintează o propunere către autoritățile române

Publicat: 11 apr. 2023, 15:59, de Autor: Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Euroins contestă în justiție decizia ASF și înaintează o propunere către autoritățile române

Bulgarii de la Euroins Insurance Group (EIG) susțin că au demarat procedura legală de suspendare și anulare a deciziei ASF din 17 martie 2023 de revocare a licenței de funcționare a Euroins România, prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel București.

Acțiunea în justiție a fost unul dintre demersurile întreprinse de acționarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF. În plus, Eurohold și BERD, acționari ai EIG, au înaintat deja Guvernului, Parlamentului, ASF și FGA o propunere concretă pentru rezolva criza de pe piața RCA, declanșată de închiderea uneia dintre companiile cheie și care afectează 2,7 milioane de asigurați RCA. Propunerea urmărește să evite ca FGA să cheltuie banii statului român și ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA.

Propunerea prevede transferul portofoliului Euroins România către EIG Re, printr-un acord de transfer prin care EIG Re se angajează să acopere daunele actuale și viitoare și specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului și una dintre cele mai mari
divizii din holding, va opera inițial în România sub regimul Freedom of Services (FoS),
deservind clienții români. Acționarii se angajează să asigure aportul de capital necesar
pentru executarea Propunerii.

”Prin revocarea licenței Euroins România, ASF a desființat un ecosistem economic care
a menținut mii de locuri de muncă în toată țara, direct și indirect, și a păgubit bugetul de
stat de sute de milioane de lei reprezentând venituri din impozite, contribuții la asigurările sociale și alte taxe și comisioane”, susțin cei de la Euroins.

Euroins Insurance Group susține că face demersuri astfel încât ASF să revoce această decizie, în condițiile în care aceasta a afectat o companie deținută și susținută de un grup financiar puternic, BERD, și cu o poziție financiară solidă, cu toate taxele datorate plătite la timp.

500 milioane de euro despăgubiri

Zilele trecute, conducerea Euroins a organizat o conferință de presă în care a încercat să demonstreze că ASF nu a avut niciun motiv să ridice licența și să constate insolvența. Bulgarii consideră că aceasta a fost retrasă împotriva legislației UE și a României. În cazul în ASF nu revocă decizia, acționarii EIG din Bulgaria, vor solicita în instanță 500 milioane de euro, bani reprezentând, potrivit oficialilor Euroins, valoarea investiției – 270 milioane de euro, și pierderi suferite – 230 milioane de euro.

Conform acestora, pierderea totală pentru contribuabilii români este de circa 1 miliard de euro. Fondul de Garantare a Asiguraților va avea o pierdere, după cei de la Euroins, de 400 milioane de euro. Vor fi procese de instanță de judecată pentru pierderea investițiilor și depune suportate în valoare de 500 milioane de euro. În afară de astea, spun bulgarii, va fi criză pe piața asigurărilor, va crește prețul de reasigurare iar reputația statului român va fi distrusă.

Potrivit acestora, decizia ASF ”cu încălcarea legislației române și europene este cea care duce la toate aceste pierderi”.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Decizia s-a bazat ”pe o amplă analiză a situației Euroins România”. ”În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de controlToate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, a comunicat ASF.