Europa, din nou epicentrul pandemiei de Covid-19. OMS: Trebuie să ne schimbăm tactica
Europa a ajuns din nou epicentrul pandemiei de Covid-19, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Numărul infectărilor cu coronavirus este în creștere pe tot continentul. De vină sunt rata scăzută a vaccinării în unele zone și relaxarea măsurilor de sănătate publică.
Oms este de părere că tactica în ceea ce privește abordarea pandemiei ar trebui schimbată. Dacă nu se iau măsuri, valul patru va aduce și mai multă suferință, avertizează experții în sănătate publică, scrie BBC.
Șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat într-o conferință de presă că încă jumătate de milion de europeni ar putea muri din cauza Covid, până în februarie. El a dat vina pe ritmul scăzut al vaccinării.
„Trebuie să ne schimbăm tactica, de la reacția față de amplificarea pandemiei la măsuri de prevenire”, a spus el.
Rata vaccinării a scăzut pe tot continentul în ultimele luni. În timp ce aproximativ 80% dintre oameni din Spania sunt vaccinați cu schemă completă, acest număr este mai mic în Franța și Germania – 68% și, respectiv, 66% – și mult mai mic în unele țări din Europa Centrală și de Est. Doar 32% dintre ruși au fost complet vaccinați până în octombrie 2021.
Hans Kluge a acuzat o relaxare a măsurilor de sănătate publică în Europa. Până acum, OMS a înregistrat 1,4 milioane de decese în regiune.
Maria Van Kerkhove epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că în ultimele patru săptămâni, cazurile în Europa au crescut cu peste 55%, în ciuda unei stocuri importante de vaccinuri, în timp ce Mike Ryan, director în cadrul OMS, a spus că experiența Europei este un avertisment pentru întreaga lume.
Oficialii din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de faptul că un al patrulea val de infecție ar putea duce la un număr mare de decese și presiune asupra sistemului de sănătate.
Cele mai dramatice creșteri ale numărului de decese au fost în ultima săptămână în Rusia, unde au fost înregistrate peste 8.100 de decese, și în Ucraina cu 3.800 de decese. Ambele țări au rate foarte scăzute de vaccinare, iar Ucraina a anunțat un record de 27.377 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.
România a înregistrat cel mai mare număr de decese în 24 de ore în această săptămână, 591, în timp ce în Ungaria, numărul infecțiilor zilnice cu Covid s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la 6.268. Purtarea măștii este obligatorie doar în transportul public și în spitale.