Victor Orban, premierul Ungariei: Pentru noi e mai bine în UE
Uniunea Europeană, în percepţia Ungariei, este formată din naţiuni suverane, dar unele state membre încearcă să transfere mai multe puteri Bruxelles-ului şi să consolideze instituţiile UE.
Declarația îi aparține premierului ungar Viktor Orban și a fost făcută într-un interviu publicat joi în revista germană Stern, citat de MTI. „Noi, în Ungaria, spunem că nu poţi fi un bun european decât dacă eşti un bun ungur”, a declarat Orban, adăugând că, pe baza experienţei lor istorice, ungurii privesc cu preocupare tendinţele de „centralism”.
„Nu vrem să renunţăm din nou la suveranitatea şi statul de drept dobândite de Europa centrală şi de est acum 31 de ani”, a afirmat premierul ungar.
Pentru Ungaria e mai bine în UE
Întrebat de ce Ungaria nu urmează exemplul Marii Britanii şi nu iese din UE, Viktor Orban a răspuns: „Pentru noi e mai bine în UE”, calificând Brexitul drept „o greşeală gravă care ar fi trebuit împiedicată”. Pentru Ungaria este important să facă parte dintr-o alianţă care conferă securitate, a explicat el.
Potrivit premierului ungar, Budapesta susţine pe deplin valorile consemnate în Articolul 2 al Tratatului de la Lisabona şi care sunt înscrise şi în legea fundamentală a ţării.
Există analize obiective
Întrebat în legătură cu preocupările exprimate faţă de situaţia statului de drept în ţara sa, Orban a declarat că le consideră „absurde”, adăugând că „niciodată nu au fost avansate criterii clare şi obiective pentru a justifica aceste alegaţii nefondate”.
Premierul ungar a menţionat, referitor la presa din ţara sa, că există „analize obiective care arată că publicaţiile foarte critice la adresa guvernului au o cotă de piaţă cu mult peste 50%”.
În ce priveşte dezbaterile legale din UE privind distribuirea de solicitanţi de azil în Ungaria, Orban a amintit că politica de bază a ţării sale este că se opune imigraţiei ilegale.
Necesitatea lansării unui plan
Viktor Orban a explicat că se opune oricărei politici care le dă celor în dificultate impresia că imigraţia în Europa este singura soluţie întrucât acest lucru le deschide o cale plină de riscuri potenţial letale.
Ungaria respectă regula înscrisă în tratatele internaţionale care spune că persoanele care îşi abandonează patria dintr-un motiv întemeiat au dreptul să fie primite într-o ţară sigură, dar nu există nicio lege internaţională care să le permită acestora să aleagă o astfel de ţară, a argumentat premierul ungar.
El a reiterat că poziţia Ungariei este că trebuie să ajute persoanele în dificultate, în loc să „importe probleme” şi de aceea a şi fost înfiinţată organizaţia de asistenţă Hungary Helps. Orban a vorbit şi de necesitatea lansării unui „fel de Plan Marshall” pentru ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, de unde provin un mare număr de migranţi.
Potrivit premierului ungar, abordarea UE faţă de solicitanţii de azil depăşeşte drepturile prevăzute în tratatele internaţionale şi din nefericire s-a transformat într-o „piatră de încercare politică„, toţi cei care nu sunt de acord cu ea „devenind imediat o oaie neagră”.
Ungaria este o ţară „foarte diversă” din punct de vedere cultural şi religios, în care cei de diferite religii şi viziuni asupra lumii trăiesc în armonie, „dar trebuie să fim foarte atenţi la tot ce vine din exterior pentru că suntem o ţară mică”, a conchis el.
O femeie puternică
Viktor Orban a remarcat totodată în interviul acordat publicaţiei germane că în timpul crizei refugiaţilor din 2015 a devenit clar că „politicienii germani cred într-o Europa post-creştină şi post-naţională”, abordare pe care ungurii nu o împărtăşesc, dar „trebuie să fim toleranţi unii faţă de ceilalţi şi să acceptăm că, deşi gândim diferit, putem fi prieteni”.
El a calificat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, drept „o femeie puternică şi care merită respect pentru că, deşi poartă două cruci, ale politicii germane şi europene, reuşeşte să păstreze direcţia”, potrivit Agerpres.