Europa este încă foarte dependentă de gazele rusești – Analiză
Europa, în asamblul său, este încă foarte dependentă de gazele din Rusia, în ciuda faptului că invadarea Ucrainei de către Moscova a ajuns la al treilea an, comentează analiștii de politică externă.
Chiar și după o serie de sancțiuni și cu asigurări repetate din partea Uniunii Europene privind sprijinirea Kievului împotriva Moscovei, gazele rusești continuă să curgă prin Europa.
Livrarea gazelor nu a fost oprită nici în această perioadă când Ucraina înaintează în regiunea Kursk a Rusiei, zonă în care se află o stație de măsurare a gazelor, mai exact în orașul Sudzha.
Orașul este important deoarece pe aici sunt transportate gaze din vestul Siberiei, ajungând în Ucraina și apoi în UE prin Austria, Ungaria și Slovacia, subliniază analiștii.
Gazele rusești ajung în Europa nu doar prin Ucraina, ci și prin alte metode.
„Gazele rusești sunt spălate prin Azerbaidjan și Turcia pentru a satisface cerințele europene ridicate în continuare”, a declarat Armida van Rijd, cercetător senior la Institutul Regal de Afaceri Internaționale din Londra, citat de Euronews.
Ucraina nu a oprit niciodată furnizarea gazelor rusești în timpul războiului
Controlul real asupra stației din Sudzha este greu de verificat din cauza secretului militar și a lipsei de acces pentru observatori internaționali sau jurnaliști. În orice caz, gazele încă mai curg spre Europa, deoarece Ucraina nu le-a blocat niciodată în propriile sisteme de conducte, de-a lungul războiului.
În această săptămână, zilnic au trecut prin stația Sudzha circa 42 milioane de metri cubi de gaze, potrivit operatorului de transport din Ucraina. Aceasta este cantitatea dintr-o zi obișnuită.
Înainte de război, Kievul și Moscova au convenit asupra unui acord pe cinci ani în baza căruia Rusia a fost de acord să trimită în Europa cantități stabilite de gaze prin sistemul de conducte al Ucrainei, care a fost construit de ambele țări, cand făceau parte din Uniunea Sovietică.
Este o afacere din care câștigă ambele părți, Gazprom din vânzarea de gaze, iar Ucraina din taxele de tranzit.
Acordul expiră la finalul anului 2024, iar oficialii ucrainieni au declarat că nu au intenția să-l prenungească.
România și Ungaria au încheiat acorduri de furnizare de gaze naturale cu Turcia, care importă gaze din Rusia
Rusia furniza, înainte de război, aproximativ 40% din gazele naturale ale Europei, prin conducte pe sub Marea Baltică (Nord Stream), Belarus și Polonia, Ucraina și Turk Stream, prin Marea Neagră, până în Bulgaria.
Când a început războiul, Kremlinul a întrerupt majoritatea livrărilor prin conductele din Marea Baltică și Belarus-Polonia, invocând dispute cu privire la cererea de plată în ruble.
Nord Stream a fost aruncat în aer într-un act de sabotaj. Detaliile atacului au rămas neclare. Kievul neagă orice implicare și a învinuit Rusia. Moscova susține în schimb că SUA au organizat atacurile, ceea ce Washingtonul neagă, spus analiștii.
Reducerea aprovizionării cu gaze rusești a provocat o criză energetică în Europa. Norvegia și SUA au intervenit pentru a completa deficitul de gaze al Europei, devenind cei mai mari doi furnizori.
Europa acuză Rusia de șantaj energetic, motiv pentru care a decis eliminarea completă a importurilor de gaze rusești, până în 2027.
Însă, ,,momeala” gazelor rusești persistă, arată analiștii Euronews. Europa nu a interzis niciodată pe deplin gazele rusești, chiar dacă banii pe care Moscova îi câștigă din exporturile către UE ajută la finanțarea războiului. Este o dovadă a cât de dependentă era Europa de gazele rusești. Și, într-o măsură mai mică, încă mai este.
Uniunea Europeană a elaborat un plan de a pune capăt importurilor de gaze rusești, până în 2027, dar progresele au fost inegale în statele membre.
Austria și-a crescut importurile de gaze rusești de la 80% la 98% în ultimii doi ani. În timp ce Italia a redus importurile directe, încă primește gaze de origine rusă prin Austria.
De asemenea, Europa continuă să importe gaz lichefiat, care a reprezentat 6% din importuri anul trecut. Datele comerciale indică faptul că transporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) către Franța s-au dublat în prima jumătate a acestui an.
Între timp, România și Ungaria, membre UE, au încheiat acorduri pentru furnizarea de gaze cu Turcia, care importă gaze din Rusia, arată analiștii Euronews, citați de Hotnews.