Dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, întrerupe cooperarea militară cu Europa, aliații NATO ai Americii vor pierde o capacitate cheie necesară pentru a contracara agresiunea rusă.

Europa se bazează foarte mult pe Statele Unite pentru utilizarea aeronavelor și a armelor pentru a suprima sistemele de apărare aeriană inamice (SEAD), scrie Business Insider (BI). Fără sprijinul SUA, aeronavele devin incapabile să lovească, lăsând forțele terestre mult mai vulnerabile și mai puțin eficiente.

Dependența de SUA

După cum scrie BI, există puține platforme SEAD specializate în Europa. Aeronavele Tornado din Germania și Italia sunt echipate cu muniție AGM-88 HARM pentru țintirea radarelor și au sistemul necesar pentru determinarea locației emițătorilor, dar urmează să fie retrase anul viitor. După cum a subliniat Justin Bronk, expert în forțele aeriene la Royal Joint Services Institute, aliații americani din Europa caută din ce în ce mai mult să-și înlocuiască vechile F-16 cu F-35, care a fost conceput special pentru a putea angaja sisteme moderne de apărare aeriană, precum SEAD/DEAD (suprimarea/distrugerea apărării aeriene inamice).

El a subliniat că a avioanele de luptă de generația și-au crescut capabilitățile stealth, mijloacele de război radio-electronic, precum și seturile de senzori activi și pasivi pentru detectarea sistemelor de rachete antiaeriene inamice.

„În ciuda acestor capacități impresionante, simpla adoptare a F-35 nu este suficientă pentru a rezolva problema SEAD/DEAD din Europa”, a spus el.

Această situație pune Europa într-o dependență puternică de SUA, din moment ce războiul Rusiei în Ucraina a arătat cât de importantă este înfrângerea bateriilor de apărare aeriană ale inamicului în conflictul modern.

Matthias Eken, expert în apărarea antirachetă la RAND Corporation, spune că o lecție importantă din războiul din Ucraina este că „Forțele Aeriene trebuie să fie capabile să găsească, să suprime și să distrugă” rachete sol-aer mobile pentru a obține superioritatea aerului, chiar și împotriva adversarilor moderat echipați”.

Aeken a adăugat că nicio forță aeriană occidentală, în afară de SUA, nu are o capacitate SEAD semnificativă. Toate celelalte forțe NATO „au capacități de penetrare limitate, atât în ceea ce privește stocurile de muniție, cât și experiență în utilizarea sistemelor de lovire”.

Puterea militară americană și lipsurile europenilor

Generalul-maior în retragere al armatei americane Gordon „Skip” Davis, care a servit ca secretar general adjunct al NATO pentru investiții în apărare, a declarat că „majoritatea mare a aeronavelor SEAD vor fi furnizate de Statele Unite în caz de agresiune”.

Davis a declarat pentru BI că SUA au avioane stealth, inclusiv bombardiere stealth, necesare pentru a detecta și distruge apărarea antiaeriană rusă, iar aeronavele americane au capacități de recunoaștere „pe care NATO le-ar găsi foarte greu posibilități de înlocuire”. El a avertizat că, fără capacitățile SEAD îmbunătățite sau sprijinul SUA, pentru NATO „va fi dificil să contracareze eficient o agresiune rusă majoră”.

După cum subliniază BI, rezolvarea deficitului de SEAD din Europa va dura timp, perioadă în care Europa va fi mai vulnerabilă la atac. În același timp, Rusia a demonstrat incapacitatea de a-și folosi în mod eficient propriile active – un neajuns care ar putea ajuta în cele din urmă Europa.

„Europa va avea o lipsă de capabilități SEAD în următorii 10-15 ani”, spune Kallberg, „dar Forțele Aeriene Ruse și Forțele de Apărare Aeriană din Rusia nu pot conlucra și face schimb de informații comune de comandă și control și nu au resursele pentru o modernizare extinsă”.

„Dacă începe războiul”, a spus el, „nu abilitățile Europei vor salva situația, ci incapacitatea Rusiei”.

Război între Rusia și NATO. Europa e ținta unor agresiuni hibride

Anterior, mass-media finlandeză a scris că Rusia practică un război hibrid împotriva Finlandei și a altor țări de pe flancul estic al NATO.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a sugerat, de asemenea, că Rusia ar putea ataca teritoriul NATO în câţiva ani. Potrivit acestuia, Federația Rusă produce acum mai multe arme și muniții în câteva luni decât toate țările Uniunii Europene la un loc într-un an.