Europa interzice șemineele și sobele în locuințe. România va avea o mare problemă, în mediul rural sărac

Publicat: 20 feb. 2025, 19:09, de George Andrei, în SOCIAL , ? cititori
Europa interzice șemineele și sobele în locuințe. România va avea o mare problemă, în mediul rural sărac

Uniunea Europeană interzice șemineele și sobele, ca sisteme de încălzire a locuințelor, predominente în mediul rural. Comisia Europeană lucrează la introducerea de noi standarde pentru sistemele de încălzire cu lemne, care urmează să intre în vigoare în 2027.

Proiectul trebuia inițial prezentat la Bruxelles pe 12 februarie a acestui an, dar previziunile noilor reguli au provocat imediat o revoltă în unele țări, în special în Germania și Cehia.

Noile măsuri ar avea un impact potențial devastator asupra familiilor și afacerilor. Printre principalele probleme critice ridicate se numără riscul unei creșteri considerabile a prețurilor, care ar putea face această formă de încălzire nesustenabilă din punct de vedere economic pentru multe familii.

După cum explică Money.it, un alt element problematic este obligația de a dota sistemele de încălzire pe lemne cu dispozitive de control automat, ceea ce ar presupune necesitatea unei surse de energie electrică pentru funcționare.

Acest aspect, dacă ar fi confirmat, ar elimina unul dintre principalele avantaje ale acestor sisteme, și anume posibilitatea de a funcționa fără energie electrică, o caracteristică fundamentală pentru cei care locuiesc în zone supuse penelor de curent sau cu o rețea electrică instabilă.

În timp ce ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček, a avertizat Europa că politica de mediu a UE trebuie să fie compatibilă cu capacitățile tehnologice actuale și să nu genereze un impact excesiv asupra bugetelor familiilor și întreprinderilor, în Germania producătorii de sobe și centrale pe lemne, precum și cetățenii își exprimă revolta.

Comisia Europeană a decis să amâne discuția

Deocamdată, Comisia Europeană a decis să amâne discuția programată pentru 12 februarie, cu scopul de a găsi un compromis. La rândul său, UE dă vina pe încălzirea cu lemne pentru riscurile pentru sănătate legate de emisiile de monoxid de carbon și alte substanțe care pot cauza probleme respiratorii grave și pot contribui la poluarea aerului.

Realitatea, însă, ne spune că șemineele și sobele pe lemne sunt încă foarte răspândite în multe zone ale Europei, atât din motive economice, cât și pentru disponibilitatea materiei prime. Și nu toată lumea este pregătită să-și ia rămas bun.

Cele mai sărace categorii ale populației, inclusiv din România, nu își permit încălzirea tehnologică, aer condiționat, pompe de căldură și gaz sau electricitate.

Pentru acești oameni, lemnul este încă singura modalitate de a se încălzi. Românii ar fi foarte afectați de aceste reglementări, dar nu numai ei.

Europarlamentarul AUR Adrian Axinia, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European, a semnat o scrisoare prin care cere Comisiei Europene renunțarea la aceste planuri.

„Funcționarii de la Bruxelles trăiesc într-o lume a lor. La nivelul României, sunt peste 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc prin intermediul unor sobe cu lemne. La nivel de UE, dacă luăm în calcul sobele și șemineele, sunt peste 41 de milioane de case care se bazează pe acest mod de încălzire.

Costurile acestor schimbări cerute de Comisia Europeană sunt absolut colosale într-un moment în care Europa se află deja în dificultate economică. Să pui astfel de pietroaie în cârca europenilor și așa sărăciți de creșterea economică anemică și de inflația galopantă a ultimilor ani arată o ruptură de realitate. Ca să nu mai spun că astfel de acțiuni nu fac altceva decât să sporească reglementările, în ciuda angajamentelor UE că va reduce inflația normativelor europene”, a declarat Adrian Axinia.

Rămâne acum de văzut dacă noile reglementări vor duce de fapt la interzicerea de facto a încălzirii cu lemne până în 2027 sau dacă vor fi modificate.