Europa se confruntă cu o criză de competitivitate în raport cu SUA şi China. Populaţia se aşteaptă la o deteriorare a calităţii vieţii generaţiei următoare
Europa se confruntă cu o criză de competitivitate în raport cu SUA şi China, iar populaţia se aşteaptă la o deteriorare a calităţii vieţii generaţiei următoare, susţin analiştii economici, pe baza datelor din cele mai recente rapoarte ale instituţiilor financiare internaţionale.
Ultimul raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată discrepanţele între dinamica exporturilor de bunuri şi producţiei industriale din zona euro şi, respectiv, SUA şi China.
Europa se confruntă cu o criză de competitivitate în raport cu SUA şi China. Divergenţă la exporturile de bunuri şi industrie
Pe primele 8 luni din 2024, exporturile de bunuri din zona euro au scăzut cu 3% comparativ cu perioada similară din 2023, în timp ce în SUA exporturile de bunuri au urcat cu 3%, iar în China ritmul de creştere a fost de peste 11%.
Dacă exportul nu merge atunci suferă şi industria.
În perioada de referinţă, producţia industrială în zona euro a scăzut cu 3,3%.
De ce se confruntă Europa cu o criză de competitivitate
În primul rând pentru că preţul energiei pentru companii este în Europa de 3-4 ori mai mare decât în SUA, explică economistul Andrei Rădulescu.
Pentru populaţie, preţul energiei ăn zona euro este cu 80% mai mare comparativ cu preţurile pentru consumatorul american.
Pe de altă parte, costul finanţării în zona euro este mult mai ridicat decât în SUA, subliniază analistul economic Andrei Rădulescu.
PIB-ul zonei euro, în cădere liberă ca pondere în PIB-ul mondial
Dacă nimic nu se va schimba, ponderea PIB-ului zonei euro în PIB-ul mondial va fi în cădere liberă.
Peste 15 ani, la finalul deceniului următor, PIB-ul zonei euro va reprezenta numai 10% din PIB-ul mondial, a avertizat Andrei Rădulescu.
La începul anilor 90, PIB-ul cumulat al statelor care azi formează zona euro era similar cu cel din SUA, ca pondere în PIB-ul mondial.