Europa și China pregătesc o lovitură năucitoare pentru Donald Trump
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/EUCN-1.jpg)
Ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, s-a întâlnit cu comisarul european pentru Comerț și Securitate economică, Maros Sefcovic. Ei au purtat o discuție despre care Sefcovic a declarat, sâmbătă, că a inclus „condiții de concurență echitabile” privind comerțul dintre China și UE, scrie Reuters.
Ministerul chinez al comerțului a descris întâlnirea de vineri drept un schimb de opinii pragmatic.
Sefcovic a postat pe X că este necesar să se asigure că relația UE-China „se bazează pe condiții de concurență echitabile, în ceea ce privește fluxurile comerciale, precum și investițiile, cu deschiderea simetrică a piețelor”.
Apropiere Europa – China, sub presiunea politicii americane
Reuters notează că înalți funcționari de la Beijing și din Europa caută un teren comun, în ciuda disputelor comerciale de lungă durată, în timp ce administrația americană a președintelui Donald Trump amenință să bulverseze legăturile transatlantice și comerțul mondial.
Ministrul german de Finanţe, Joerg Kukies, a avertizat vineri că noile tarife vamale impuse de Statele Unite vor lovi puternic atât economia germană, cât şi pe cea americană şi a spus că Berlinul depune eforturi pentru a preveni declanşarea unui război comercial de amploare, transmite Reuters.
Declaraţia vine după întâlnirea lui Kukies la Washington cu omologul său american, secretarul Trezoreriei Scott Bessent, şi alţi membri ai administraţiei Trump.
Statele Unite au anunţat miercuri seară impunerea unor tarife de 25% pentru importurile de autoturisme finite şi anumite componente auto, începând cu 3 aprilie. Măsura a anulat speranţele privind o eventuală relaxare sau scutire de la taxe, alimentate anterior de o serie de ajustări temporare ale politicii comerciale americane.
Tarifele lui Trump declanșează o luptă fără învingători
„Tarifele mai ridicate vor lovi în special producătorii auto germani şi, implicit, întreaga economie germană. Însă vor afecta şi economia americană, deoarece vor face ca importurile să fie mai scumpe şi vor duce la creşteri de preţuri pentru consumatorii din SUA”, a spus Kukies.
Industria auto europeană, în special marii producători germani, are o expunere considerabilă la exporturi, fiind vulnerabilă în faţa unor astfel de măsuri comerciale.
„La nivel european, vom continua să lucrăm la măsuri pentru protejarea propriei economii. Însă este clar că într-un conflict comercial nu există câştigători, ci doar pierzători”, a adăugat ministrul german.