Codruța Kovesi: infracțiunile financiare depășesc traficul de droguri
Laura Kovesi, șefa Parchetului European, avertizează că infractorii se orientează către fraudele transfrontaliere.
„În spatele acestor fraude se află organizaţii infracţionale care operează de pretutindeni în Europa şi sunt foarte flexibile”, a explicat Laura Kovesi, într-un interviu acordat AFP.
Aceștia folosesc violența pentru a-și proteja interesele. Parchetul European, activ din iunie 2021, urmărește infracțiunile care afectează finanțele UE.
Kovesi a vorbit despre creșterea infracțiunilor financiare
Potrivit şefei Parchetului european, bandele sunt tentate în mod frecvent să treacă de la traficul de droguri, „foarte riscant”, la infracţiuni financiare, „mai uşoare”, în care „e nevoie doar de un contabil, un avocat sau o persoană care ştie să vorbească şi prin care se pot câştiga mulţi bani”.
Parchetul a inițiat 1371 de anchete în 2023, investigând un prejudiciu de 19,2 miliarde de euro. Organizațiile preferă infracțiunile financiare pentru că sunt mai puțin riscante. Italia conduce în numărul de anchete, datorită activității intense a Gărzii Financiare.
Kovesi, fost procuror general în România, a fost demisă din cauza anchetelor asupra politicienilor. Ea a cerut recent Comisiei Europene fonduri suplimentare de 7,8 milioane de euro pentru lupta împotriva criminalității.
Bugetul EPPO pentru 2024 este de 72 milioane de euro. Nu toate statele UE sunt membre ale EPPO, dar sunt discuții în desfășurare cu unele țări.