Europarlamentarii Eva Kaili și Marc Tarabella vor rămâne în arest preventiv
Vicepreşedinta elenă a Parlamentului European Eva Kaili va petrece cel puțin două luni în închisoare, în timp ce detenția Tarabellei va fi prelungită cu cel puțin o lună. Cei doi sunt suspectaţi de corupţie în beneficiul Qatarului şi Marocului.
„Detenţia preventivă a celor doi suspecţi a fost prelungită cu două şi, respectiv, o lună”, a anunţat Parchetul federal belgian într-un comunicat.
Europarlamentarii Eva Kaili și Marc Tarabella vor rămâne în închisoare după ce au pierdut apelurile pentru a fi eliberați, în timp ce autoritățile continuă o anchetă extinsă de corupție.
Atât eurodeputata din Grecia, aflată în închisoare de aproape trei luni, cât şi belgianul Tarabella neagă acuzaţiile.
Eurodeputatul socialist Marc Tarabella a fost inculpat şi încarcerat la 11 februarie. Maxim Töller, avocatul lui, a reafirmat vineri că este nevinovat.
„Vom continua să ne luptăm pentru a scoate din închisoare un om nevinovat (…), el nu are nimic să-şi reproşeze şi nu a primit niciodată bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale”, a declarat avocatul într-un comunicat transmis presei.
Totdată, în spatele gratiilor se află şi Pier Antonio Panzeri, fost europarlamentar (2004-2019), personaj central în acest caz. Acesta, însă și-a recunsocut vina și a negociat o pedeapsă limitată cu închisoarea în schimbul angajamentului de a le spune anchetatorilor tot ce ştie despre schema de corupţie pe care a recunoscut că a orchestrat-o.
Vizat de aceași anchetă este și europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, care a fost arestat şi plasat în arest la domiciliu, la data de 11 februarie, în Italia. El contestă în instanţele italiene predarea sa către Belgia în baza unui mandat de arestare internaţional.
Un al cincilea personaj, asistentul parlamentar Francesco Giorgi, un apropiat al lui Panzeri şi partener al Evei Kaili, a fost plasat sub control judiciar, cu brăţară electronică, la sfârşitul lunii februarie, după ce a stat în arest în Belgia mai mult de două luni. El a făcut parte din primul val de arestări din cadrul acestei anchete, care au avut loc la 9 decembrie, la Bruxelles, când anchetatorii au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar, găsiţi în genţi şi valize.
În ultimele trei luni, Qatarul şi Marocul au negat cu tărie că s-ar afla în spatele acestor fapte de corupţie.