Europenilor le-a scăzut substanțial „apetitul” de a ajuta Ucraina. Ce spun oamenii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Ucraina-1.jpeg)
Un studiu al agenției europene Eurofound intitulat „Living and Working in the EU” arată că, între 2022 și 2024, sprijinul pentru Ucraina și refugiații din țară s-a diminuat semnificativ. Scăderea îngrijorării cu privire la război a fost însoțită de o nemulțumire tot mai mare față de ajutorul guvernamental acordat Ucrainei și cetățenilor de aici.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a intrat în al patrulea an. Aproximativ 6,9 milioane de refugiați ucraineni au plecat în țările vecine, Polonia, Ungaria, Moldova, România, precum și în alte țări.
Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, în jur de un milion, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.
Deși sprijinul pentru Ucraina și populația sa de refugiați rămâne puternic, acesta a scăzut în ultimii ani.
În 2022, un sondaj Flash Eurobarometru a constatat că 88% dintre respondenții din UE și-au exprimat sprijinul pentru persoanele care fug de război, cu niveluri deosebit de ridicate de sprijin în țările nordice.
În 2024, sprijinul a scăzut, ajungând la 71%
Polonia a arătat un nivel de sprijin deosebit de scăzut, de 60%. Această scădere indică „o oboseală a grijii de război în țara care a fost în prima linie pe toată durata operațiunii”, potrivit unui studiu Eurofound.
Scăderea îngrijorării cu privire la război a fost însoțită de o nemulțumire tot mai mare față de ajutorul guvernamental acordat Ucrainei și poporului acesteia.
Respondenții cred din ce în ce mai mult că guvernul lor a făcut prea mult pentru a găzdui și a ajuta refugiații ucraineni, cu o creștere de 7,9 puncte procentuale între 2022 și 2024.
Ajutorul umanitar primește niveluri diferite de sprijin, la fel ca și ajutorul militar. Sunt împărțite în mod egal între cei care spun că guvernul lor nu face suficient (32,3%), suficient (32,9%) sau prea mult (34,8%).
De ce a scăzut sprijinul oferit ucrainenilor?
Studiul a constatat că schimbarea cea mai mare a fost în rândul celor care se luptă să-și valorifice șansele în viață.
Aproape una din cinci persoane care s-au confruntat cu dificultăți economice în ultimii doi ani nu mai sunt de acord cu sprijinul guvernamental pentru locuințe acordat ucrainenilor, iar 22% dintre cei chestionați care se confruntă cu dificultăți economice nu mai văd cu ochi buni sprijinul pentru ajutorul militar oferit Ucrainei.
Experiența privațiunii, adică incapacitatea de a satisface nevoile economice și sociale de bază, influențează puternic sprijinul pentru ucrainenii strămutați.
De asemenea, mulți dintre cei care au susținut inițial ajutorul guvernului lor pentru Ucraina și ucraineni și ulterior s-au răzgândit. Ei au spus că nu vor putea satisface cel puțin o nevoie de bază în 2024, cum ar fi
• îmbrăcăminte sau mobilier,
• acces la internet,
• timp pentru a se întâlni cu prietenii și cu familia.
Washingtonul își supraestimează contribuția în ceea ce privește ajutorul militar cu destinație Ucraina
De la începutul invaziei de către Rusia a Ucrainei, cel mai mare ajutor în bani a venit din SUA. Cu toate acestea, ajutorul total din partea țărilor din Europa depășește sumele primite de la Washington.
The Times scrie că, potrivit Institutului Kiel, SUA au alocat Ucrainei cea mai mare sumă de ajutor bilateral. Este vorba despre 114 miliarde de euro, de la începutul războiului. Marea Britanie a alocat 14 miliarde de euro.
Cu toate acestea, colectiv, țările europene oferă în mod constant mai mult ajutor Ucrainei decât Statele Unite.
Sursa Euronews.fr