Eurostat: 59% dintre români sunt supraponderali
În timp ce 45% dintre adulții care trăiesc în UE aveau o greutate normală în 2019, puțin mai mult de jumătate (53%) erau considerați supraponderali (36% pre-obezi și 17% obezi) și aproape 3% ca subponderali, potrivit indicelui de masă corporală (IMC). IMC este o măsură a greutății unei persoane în raport cu înălțimea sa, care se leagă destul de bine de grăsimea corporală.
Cu excepția celor cu vârste peste 75 de ani, cu cât grupul de vârstă este mai în vârstă, cu atât este mai mare ponderea persoanelor supraponderale: cea mai mică pondere a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (25%), în timp ce cei cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani au avut cea mai mare pondere. (66%) – în mod similar pentru rata obezității (6% vs. 22%).
Modelul este clar și pentru nivelul de educație: proporția persoanelor supraponderale scade odată cu creșterea nivelului educațional: în timp ce procentul adulților supraponderali dintre cei cu nivel scăzut de educație a fost de 59% în 2019, a fost de 54% pentru cei cu studii medii 44% pentru adulții cu un nivel de educație ridicat. Rata obezității scade, de asemenea, odată cu nivelul de educație: de la 20% dintre adulții cu nivel scăzut și 17% cu mediu până la 11% dintre adulții cu nivel de educație ridicat.
Cea mai mare pondere a adulților supraponderali din Croația și Malta, cea mai mică din Italia
Proporția adulților supraponderali variază între statele membre ale UE, cu cele mai mari ponderi înregistrate în Croația și Malta, unde 65% dintre adulți au fost considerați supraponderali în 2019. în România, procentul de de 59%.
În schimb, cele mai mici acțiuni s-au înregistrat în Italia (46%), Franța (47%) și Luxemburg (48%).
În toate statele membre ale UE, o pondere mai mare a bărbaților decât a femeilor a fost supraponderală în 2019, cu cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Luxemburg (59% dintre bărbați versus 38% dintre femei), Cehia (70% vs. 51%) și Cipru ( 59% vs. 41%).