Eurotest și Radioactiv Mineral Măgurele, două eșecuri economice ale statului român! Se încearcă vânzarea lor
La data de 7 martie 2024 Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema ,,Transferul acțiunilor deținute de Statul Român la Societatea Eurotest SA. și la Societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA de la Ministerul Energiei la
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului”.
Un proiect de Hotărâre de Guvern prevede transferul acțiunilor deținute de Statul Român la Societatea Eurotest SA și la Societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA de la Ministerul Energiei la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Nota de fundamentare a actului susține că acest două companii nu au putut fi dezvoltate sub Ministerul Energiei și, prin urmare, se dorește găsirea unor investitori.
”Deși au fost întreprinse demersuri constante, nu au fost identificate pentru Societatea Eurotest SA și pentru Societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA soluții viabile, menite să conducă la dezvoltarea lor și implicit la o îmbunătățire a situației economico – financiare.
Așa după cum lesne se poate observa prin raportare la obiectul principal de activitate, niciuna din cele două societăți nu pot fi încadrate în domeniile de responsabilitate ale Ministerului Energiei. Considerăm că în baza procedurilor specifice și a experienței instituționale acumulate în decursul celor peste 25 de ani de funcționare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate al celor două societăți”, se arată în nota de fundamentare a proiectului amintit.
În prezent, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are în administrare participații la 392 operatori economici din care la un număr de 11 operatori economici deține participația majoritară (din care 6 operatori economici au desfășurat activitate economică în anul 2023 iar 5 operatori economici nu au avut nicio activitate economică în anul 2023).
Societatea Eurotest SA are un capital social de 624.070 lei, acționari fiind Statul Român prin Ministerul Energiei – 70% si SIF Muntenia SA – 30%. Aceasta are ca obiect activitate principal “Cercetare-dezvoltare în științe fizice și naturale, având ca obiectiv calificarea materialelor, componentelor, echipamentelor electrotehnice și de automatizare care funcționează în medii cu risc ridicat provocat sau natural“.
Eurotest deține mai multe active/spații productive și administrative neutilizate sau
neutilizabile corespunzător obiectului de activitate, situate în București, sectorul 3, Splaiul
Independenței nr. 313 B. La data de 31.12.2022, în baza ultimelor situații financiare auditate și aprobate, societatea a avut o cifră de afaceri de 470.959 lei, realizând venituri totale de 482.097 lei, cheltuieli totale de 784.894 lei și o pierdere de 302.797 lei. Numărul mediu de salariați la nivelul anului 2022 a fost de 3 persoane.
Societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA are un capital social de 392.760 lei, unic acționar fiind Statul Român prin Ministerul Energiei. Societatea are ca activitate principală „servicii anexe pentru extracția mineralelor”. Scopul societății este realizarea lucrărilor de cercetare geologică în vederea identificării și conturării mineralizațiilor radioactive precum și lucrări de conservare, închidere, ecologizare și refacere a mediului.
La nivelul anului 2022, în baza situațiilor financiare auditate și aprobate, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.549.990 lei, realizând venituri totale de 1.553.868 lei, cheltuieli totale de 1.471.483 lei și un profit brut de 82.385 lei. La nivelul anului 2022, societatea a avut un număr mediu de 20 salariați.
La data intrării în vigoare a prezentului act normativ, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia şi exercită toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea, reorganizarea şi, după caz, lichidarea Societății Eurotest SA, respectiv Societății Radioactiv Mineral Măgurele SA.
Pentru cei doi operatori economici, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului va exercita, în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare, atribuţiile de instituţie publică implicată şi, în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, competenţele de autoritate publică tutelară.