Excesul de greutate poate dubla riscul de cancer uterin
Excesul de greutate pe tot parcursul vieţii poate aproape dubla riscul unei femei de a dezvolta cancer de uter, sugerează un studiu.
Studiul realizat la Bristol a constatat că, pentru fiecare cinci unităţi IMC în plus, riscul de cancer endometrial al unei femei creşte cu 88%.
Oamenii de ştiinţă şi medicii ştiu de ceva timp că excesul de greutate sau obezitatea creşte riscul de apariţie a acestei boli. Aproximativ unul din trei cazuri în Marea Britanie (34%) este legat de excesul de greutate.
Acum, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au reuşit să facă mai multă lumină asupra acestei legături, precum şi asupra amplorii riscului crescut. Aceştia au descoperit că pentru fiecare cinci unităţi de IMC în plus, riscul de cancer endometrial al unei femei creşte cu 88%, potrivit The Guardian.
Cercetarea a fost finanţată de Cancer Research UK (CRUK) şi a fost publicată în revista BMC Medicine.
Riscul crescut este mai mare decât cel sugerat de studiile anterioare şi reflectă starea de greutate pe tot parcursul vieţii, utilizat în majoritatea celorlalte studii. Cinci unităţi IMC reprezintă diferenţa dintre categoria supraponderală şi cea obeză.
„Studii ca acesta întăresc faptul că supraponderabilitatea sau obezitatea reprezintă a doua cauză de cancer în Marea Britanie şi ne pot ajuta să începem să identificăm motivul. Acest lucru va juca un rol esenţial în descoperirea modului de prevenire şi tratare a cancerului în viitor. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga exact ce tratamente şi medicamente ar putea fi folosite pentru a gestiona riscul de cancer în rândul persoanelor care se luptă cu obezitatea. Ştim deja că a fi supraponderal sau obez creşte riscul de a dezvolta 13 tipuri diferite de cancer. Pentru a vă reduce riscul de cancer, este important să vă menţineţi o greutate sănătoasă, având o dietă echilibrată şi rămânând activi”, a declarat Dr. Julie Sharp, şefa departamentului de informaţii despre sănătate din cadrul CRUK.
Studiul a analizat cancerul endometrial, cel mai frecvent tip de cancer uterin, care afectează mucoasa uterului, endometrul. Una din 36 de femei născute după 1960 în Marea Britanie va fi diagnosticată cu cancer uterin în timpul vieţii.
Au fost examinate probe genetice de la 120.000 de femei din Marea Britanie, Australia, Belgia, Germania, Polonia, Suedia şi SUA. Aproximativ 13.000 dintre ele au avut cancer uterin.
Cercetătorii au analizat markerii a 14 trăsături care pot face legătura între obezitate şi cancerul uterin. Ei au găsit doi hormoni, insulina la post şi testosteronul, care creşteau riscul de cancer uterin.
Prin identificarea modului în care obezitatea creşte riscul, de exemplu prin intermediul hormonilor, experţii speră că, în viitor, vor putea fi folosite medicamente pentru a reduce sau a creşte nivelul anumitor hormoni la persoanele cu risc mai mare de a dezvolta cancer.
„Acest studiu este un prim pas interesant în ceea ce priveşte modul în care analizele genetice ar putea fi folosite pentru a descoperi exact modul în care obezitatea cauzează cancerul şi ce se poate face pentru a-l combate(…)Legăturile dintre obezitate şi cancerul uterin sunt bine cunoscute, dar acesta este unul dintre cele mai mari studii care a analizat exact de ce se întâmplă acest lucru la nivel molecular. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm cercetările pentru a explora modul în care putem folosi acum aceste informaţii pentru a ajuta la reducerea riscului de cancer la persoanele care se luptă cu obezitatea”, a declarat Emma Hazelwood, autorul principal al studiului.