EXCLUSIV Adrian Vasilescu, BNR: Se scumpește pătrunjelul la piață, se scumpesc și creditele și valuta
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns azi la nivelul halucinant de 3,53% pe an, după ce ieri a crescut și dobânda de politică monetară. Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, ne avertizează că se vor scumpi creditele bancare în continuare.
Indicele ROBOR la trei luni a urcat azi la 3,53% pe an, de la 3,29% cât a fost ieri. Tot ieri, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, informează banca centrală.
Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, în exclusivitate pentru Puterea.ro, că indicele ROBOR se calculează direct proporțional cu inflația. Și cum inflația crește, la fel crește și ROBOR-ul. “Nu inflația internă afectează cel mai mult, cât cea globală, care mătură planeta din America până în România. Criza energetică este principalul vinovat. ROBOR-ul este oglinda perfectă a inflației, care nu poate fi ținută în frâu, atâta timp cât ea este la nivel mondial. Trebuie făcute investiții în hidrocentrale, în industria energetică urgent”, a declarat, pentru Puterea.ro, Adrian Vasilescu.
O valoare aproape similară a indicelui ROBOR la trei luni a mai fost consemnată la începutul lunii februarie din 2014. În data de 10 februarie 2021, acest indice era de 1,54% pe an. La debutul anului 2020, indicele ROBOR la trei luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.
Românii să se aștepte la rate la bancă mai mari
Întrebat dacă vor crește, implicit, și ratele la bancă, Vasilescu a spus că este un fapt normal să se întâmple acest lucru. Când se scumpește pătrunjelul în piață, se scumpește și valuta, se scumpesc și creditele la bancă”, a punctat oficialul BNR. Referitor la majorarea dobânzii de politică monetară, Vasilescu a explicat că și aceasta este determinată de inflaţia din România, care este parte integrantă a inflaţiei globale. „Măsura este determinată de inflaţia din România, care este parte integrantă a inflaţiei globale. Dacă în perioada 2017 – 2019 am avut o inflaţie tot determinată de preţurile la energie, la gaze şi la electricitate, atunci cauzele au fost aici, interne. Acum, cauzele interne sunt secundare. Principale sunt cauzele externe, iar Banca Naţională a făcut o analiză amănunţită a acestui tablou şi a ajuns la concluzia că trebuie să ia această măsură, să majoreze cu 0,50 de puncte procentuale rata de politică monetară. După cum vedeţi, este o rată de politică monetară real negativă, adică mult sub rata inflaţiei. E o rată care pleacă de la două judecăţi prudenţiale. Anume, nu ne putem extrage din contextul global. Trebuie să ţinem seama de ce se întâmplă în lumea noastră, mai ales că inflaţia vine de afară. Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, Banca Naţională a luat o măsură care să nu iasă din coordonatele prudenţialităţii, în sensul că această rată de politică monetară are două efecte. Ea poate să lovească inflaţia, dar nu în determinantele ei energetice, că de la FED-ul american până la Banca Centrală a României nicio bancă nu poate să stăvilească inflaţia determinată de criza energetică, dar care să stăvilească efectele secundare, să stăvilească efectele asupra celorlalte preţuri”, a conchis Adrian Vasilescu.