EXCLUSIV. Apa de ploaie pentru irigații, taxată cu TVA de 19%. “D-zeu nu trimite factură, noi de ce punem taxe?”
Irigațiile constituie un subiect fierbinte pentru România, în condițiile în care 2022 se anunță un an secetos, ceea ce va afecta serios producția agricolă a acestui an. Nu doar că nu s-a obținut niciun ban din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ba mai mult, până și pentru banala apă de ploaie folosită pentru irigații, Administrația Națională Apele Române percepe TVA de 19% și nu 9%, cum prevede legea.
Asupra acestei anomalii, iar, din păcate, nu este singura, în aplicarea legilor în România, atrage atenția chiar ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
“Apa pentru irigații noi o cumpărăm de la Apele Român cu TVA de 19%, deși avem o lege care spune că trebuie facturată cu 9%. Oricum ar fi, pentru irigații, pentru a produce hrană noi cumpărăm apă de ploaie, că n-o luăm din pânza freatică, o luăm din râuri, din bazine de acumulare”, a declarat recent ministrul Agriculturii.
Apa, resursă regenerabilă
Petru Lificiu, fost ministru al Apelor și Protecției Mediului (2002 -2003) pe vremea guvernării Năstase, se arată și el nedumerit de taxă, mai ales că este vorba de apă de ploaie, dar până la urmă recunoaște că Administrația Națională Apele Române, aflată sub subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, are nevoie de fonduri să managerieze această resursă.
“Apa de irigații se cumpără de la Apele Române, de la un timp a început acest lucru, pentru că și ei au nevoie să reziste. Este circuitul apei în natură, apa nu se evaporă, cade și este apă de ploaie. Nu absorbim apă din pânza freatică, acolo este altă socoteală și lucrurile sunt mai complicate. Apele Române au început să perceapă taxe pentru apă cam de prin anii 2000 (N.red – Legea nr. 175/2018 prevede TVA de 9% de la 1 ianuarie 2019). N-am știut nici eu că este TVA de 19%. Problemea este că apa este totuși o resursă regenerabilă și bunul Dumnezeu nu trimite factură și atunci eu în mod teoretic pentru ce să percep taxă pentru apa pe care o iau de la Dumnezeu. Cred că aici este un lucru complex care trebuie gândit bine. Este o sursă regenerabilă, ca și eventuala energie din surse eoliene și solare”, a precizat pentru Puterea Petru Lificiu.
Recunoaște, însă, că într-adevăr administrarea apelor, fie ele și de ploaie, presupune niște costuri.
“Si aceste ape înseamnă niște costuri, mai înainte de orice înseamnă amenajarea hidrotehnică pe toate râurile …sunt niște bani care trebuiesc și la Apele Române”, a mai spus Lificiu.
Campania de irigat începe mai devreme
Infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru irigații, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Concret, la data de 22 martie 2022, suprafața potențial irigabilă este de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Au fost încheiate 768 contracte pentru o suprafață de 681.397 ha.
„Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor accesul la apă pentru irigații mai devreme față de alți ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitațiilor, așadar nevoia de apă în sol este în continuare ridicată. Pentru a le oferi fermierilor predictibilitatea de care au nevoie, continuăm să achităm până la 50% din costurile cu energia electrică folosită pentru irigații. De asemenea, lucrările de modernizare a infrastructurii de irigații continuă, ne-am propus ca suprafața viabilă pentru irigat să crească la două milioane de hectare”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.
Ce costuri suportă MADR
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ANIF, suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat o serie de cheltuieli:
- costul apei și costul energiei electrice, în baza contractelor încheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigații până la stațiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare;
- costul apei pentru irigații, în baza contractelor încheiate cu alți furnizori;
- costul energiei electrice necesare asigurării funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, în cotă de până la 50%.
De aceste măsuri pot beneficia fermierii – persoane fizice/persoane juridice, organizați în OUAI/FOUAI sau asociațiile agricole, mai arată MADR.
Citește și Irigațiile, un subiect interzis chiar și pentru marii fermieri