EXCLUSIV. Banca PNRR va avea 165 de angajați și, atenție, va deveni operațională din 2025
Una dintre cele mai controversate proiecte incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către fostul ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea și premierul demis Florin Cîțu este crearea unei bănci prin care să se deruleze fondurile acestui proiect.
Noua bancă va dezvolta trei noi produse financiare: datorii, garanții și capitaluri proprii
În anexa de 767 de pagini la Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României se menționează condițiile și obiectivele privind „Operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare” care, surprinzător, nu au fost făcute public în România.
„Realizarea obiectivelor reformei aferente necesită investiții în achiziționarea de software (licențe) și hardware (laptopuri), servicii IT pentru personalul estimat inițial la aproximativ 165 de persoane, formarea personalului Băncii Naționale de Dezvoltare în vederea desfășurării operațiunilor și a personalului Ministerului Finanțelor implicat în evaluarea activității și a performanței băncii„, se menționează în anexa de la Bruxelles. Practic, noua bancă creată prin PNRR va avea circa 165 de angajați și se va baza pe personal provenit din Ministerul Finanțelor Publice.
De asemenea, se mai precizează în document că „Formarea personalului Băncii Naționale de Dezvoltare vizează îmbunătățirea cunoștințelor, a competențelor profesionale și formarea competențelor tehnice ale personalului în vederea dezvoltării de 3 noi produse financiare din următoarele categorii: datorii, garanții și capitaluri proprii”.
Numai că, potrivit anexei, „Consultantul va propune structura/concepția produselor, proiecte de acorduri/contracte cu beneficiarii, va identifica beneficiarii vizați, canalele de distribuție, procedura, politicile, planul de comunicare și orientările pentru noile produse„. Așadar, va fi angajat un consultant ca să indice pașii ce trebuie făcuți de bancă pentru derularea fondurilor din PNRR.
Ministerul Finanțelor va monitoriza și evalua noua bancă a PNRR
În schimb, „Personalul din minister va fi format pentru a dezvolta competențele necesare pentru analizarea, monitorizarea și evaluarea performanței băncii de dezvoltare”, adică Ministerul de Finanțe va monitoriza și evalua noua bancă.
Numai că, atenție, implementarea investiției pentru noua bancă „va fi finalizată până la 31 decembrie 2024”.
Practic, se estimează în această anexă că PNRR va fi operațional prin intermediul Băncii Naționale de Dezvoltare abia de la 1 ianuarie 2025. Dar până atunci cum vor accesate și derulate finanțările din PNRR?