EXCLUSIV. Barna Tanczos a pus pe butuci industria lemnului și va trimite în șomaj 50.000 de oameni
Prin trei ordine date la început de noiembrie 2021, la presiunea unor ONG-uri, ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a blocat pentru cel puțin un an de zile toată industria lemnului din România, fapt pentru care circa 50.000 de oameni vor ajunge șomeri.
Trei ordine care au blocat pădurile
Prin trei ordine succesive – nr.1.945, 1.946 și 1.947, privind modificarea și completarea Normelor tehnice privind elaborarea amenajamentelor silvice, modificarea prevederilor acestora și schimbarea categoriei de folosință a terenurilor din fondul forestier, ministrul Barna Tanczos a blocat toate exploatările de masă lemnoase de pe teritoriul României pentru cel puțin un an.
Practic, au fost modificate normele tehnice privind elaborarea amenajamentelor silvice, modificarea prevederilor acestora și schimbarea categoriei de folosință a terenurilor din fondul forestier aprobate prin Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 766/2018. De fapt aceste trei ordine au fost semnate ca primarul de ministrul Barna Tanczos dar ele au fost elaborate de trei persoane din minister, și se știu cine sunt, dar pentru moment nu le vom face publice numele.
Ca urmare a acestor ordine, industria lemnului din țara noastră a intrat în colaps, inclusiv cei din industria mobilei și construcțiilor. De ce? Pentru că volumul de masă lemnoasă scos la licitație pentru exploatare a scăzut la jumătate, iar prețul lemnului a crescut de două sau trei ori.
Modificările care au aruncat în aer industria lemnului
De fapt, blocarea exploatărilor de masă lemnoasă s-a făcut ca urmare a introducerii în primul ordin al lui Barna Tanczos a unor noi prevederi. Este vorba de următoarele modificări la prima versiune a amenjamentului silvic:
1. procesul-verbal al Conferinței I de amenajare și tema de proiectare pentru lucrarea de amenajare a pădurii, suprafața fondului forestier și, dacă este cazul, suprafețele incluse în arii naturale protejate și măsurile de conservare din planurile de management ale ariilor naturale protejate respective, aferente habitatelor și speciilor de pe suprafața respectivă, iar pentru suprafețele care au avut anterior amenajament silvic se vor furniza în plus și următoarele informații: constituirea unităților de producție, zonarea funcțională propusă în acord cu prevederile planului de management al ariilor naturale protejate și măsurile de conservare din planurile de management ale ariilor naturale protejate respective, aferente habitatelor și speciilor de pe suprafața respectivă, bazele de amenajare, subunități de gospodărire, situația respectării posibilității și structura arboretelor (compoziția, consistența și clasele de vârstă) în amenajamentul expirat;
2. coordonatele stereo 70 obținute/deținute de titularul amenajamentului silvic sub formă vectorială în sistem de coordonate stereo 70, format de fișier.shp, ale amenajamentului anterior și modificările de geometrie la nivel parcelar și subparcelar apărute față de ediția anterioară a amenajamentului silvic, pentru suprafețele din fond forestier care au mai fost amenajate, sau sub formă vectorială în sistem de coordonate stereo 70, format de fișier.shp, pentru suprafețele de fond forestier care nu au mai fost amenajate prin amenajament silvic;
3. distribuția pe județe a fondului forestier care face obiectul amenajamentului silvic, pentru fondul forestier situat pe raza mai multor județe, în scopul stabilirii autorității competente pentru derularea procedurii de evaluare de mediu;
4. proiectele/lucrările/acțiunile care se propun a fi realizate în cadrul amenajamentului silvic;
5. harta amenajamentului silvic care să prezinte situația actuală a fondului forestier pentru care se elaborează amenajamentul și pe care sunt marcate proiectele/lucrările/ acțiunile care se propun a fi realizate în cadrul respectivului amenajament, suprapusă cu hărțile de distribuție a speciilor și habitatelor protejate din cadrul siturilor Natura 2000, format de fișier.shp;3.
”Toată procedura de cartare durează minim opt luni”
”Aceste ordine sunt aberante iar toate procedurile de mediu pentru amenajamentul silvic durează foarte mult. De ce trebuie să fac retroactiv amenajamentele când ele deja sunt aprobate prin ordin de ministru? Toată procedura de cartare durează minim opt luni de zile, perioadă în care nu pot să exploatez masă lemnoasă. Iar o nouă cartare costă destul de mult și acești bani trebuiesc achitați de proprietarii de păduri. De exemplu o nouă cartare la 500-600 de hectare de pădure costă 3.000-4.000 de euro”, a precizat pentru PUTEREA Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului-PROLEMN și totodată și președinte al Asociației Proprietarilor de Păduri FORDAQ România.
”Circa 30% dintre angajații din industria lemnului și a mobilei își vor pierde locurile de muncă”
”Practic, prin apariția acestor ordine, volumul de masă lemnoasă care va fi scos la licitație de Romsilva s-a redus la jumătatea, iar prețul lemnului a crescut, în medie, cam de două ori și jumătate. Asta înseamnă că oamenii vor plăti mult mai mult pentru lemnul de foc dar și pentru celelalte sortimente lemnoase. Astfel se va ajunge ca mulți agenți economici din industria lemnului să-și restrângă activitatea ori să-și închidă afacerea. La ora actuală în industria lemnului și a mobilei sunt circa 150.000 de angajați, iar în urma apariției acestor ordine, circa 30% dintre ei își vor pierde locurile de muncă, adică aproximativ 45.000 sau chiar 50.000 vor ajunge șomeri”, a subliniat Cătălin Tobescu.
”Riscăm să avem o Românie sălbatică”
Ce mai poate face ca industria lemnului și a mobilei să nu mai fie pusă pe butuci? ”Să se refacă ordinului, adică să nu mai impună revizuirea retroactivă a amenajamentului silvic. Să fie un ordin simplu, clar și aplicabil. Altfel, riscăm să ajungem să avem o României sălbatică”, a declarat Cătălin Tobescu pentru PUTEREA. Deja o serie de mari firme din industria lemnului din nordul țării au anunțat că își închid afacerea iar altele și-a restrâns activitatea.