BNR răspunde de ce unii comercianți refuză bancnotele de 200 și 500 de euro
Banca Națională a României susține, într-un răspuns dat Puterea, că lipsa personalului calificat și lipsa echipamentelor automate care să realizeze controlul autenticităţii bancnotelor euro pot fi cauze ale refuzului la plată a bancnotelor de 200 și 500 de euro.
Banca Centrală a României spune că niciun comerciant nu are voie să refuze plățile în numerar. Asta înseamnă că acel comerciant, bancă, vânzător la duty-free care refuză să încaseze în bancnote în valoare de 200 și de 500 de euro comite un abuz. BNR susține de asemenea că ”lipsa personalului calificat și lipsa echipamentelor automate care să realizeze controlul autenticităţii bancnotelor euro pot fi cauze ale refuzului la plată a bancnotelor de 200 și 500 de euro.”
Comercianții cu amănuntul nu pot refuza plățile în numerar, cu excepția cazului în care ambele părți au convenit asupra utilizării unui mijloc de plată diferit. Prezentarea unor etichete sau a unor afișe care indică refuzul comerciantului cu amănuntul de a accepta plățile în numerar sau plățile efectuate cu anumite cupiuri nu este suficientă. Comerciantul trebuie să ofere o motivație legitimă, precum dificultatea de a menține rezerve suficiente în numerar pentru a da restul la casă sau riscuri concrete de securitate fizică datorate prezenței unor volume ridicate de numerar, se arată într-un răspuns dat de Banca Națională a României la o solicitare făcută de Puterea. Conform Băncii Centrale, entitățile publice care furnizează servicii esențiale cetățenilor nu pot aplica restricții sau refuza total plățile în numerar fără un motiv suficient. Aceasta ar periclita statutul de mijloc legal de plată al bancnotelor și monedelor euro, protejat de legislația UE. Răspunsul BNR este inspirat de o recomandare (2010/191/UE) a Comisiei Europene, bazată pe un raport întocmit de Euro Legal Tender Expert Group, un grup de experți privind statutul de mijloc legal de plată al euro
Pe adresa redacției noastre au venit plângeri de la cititori care nu au putut plăti cu bancnotele de 500 de euro la magazinele duty-free de la aeroport. Totodată, nu toate casele de schimb valutar nu mai cumpără astfel de bancnote.
Andrei Bucur povestește pe blogul său că sora sa s-a dus la BRD cu bancnote de 500 de euro și a fost refuzată. ”Mie mi se pare un abuz treaba asta pentru că nu există nimic în sensul ăsta. La ING bancomatul cică nu le primește pentru a alimenta contul. Cred că de la abuzurile astea pornite de bănci s-au panicat și casele de schimb valutar. Cică deja au început să pună afișe că nu le mai primesc, acum o săptămână nu erau”, a scris Bucur.
La întrebarea Puterea dacă BNR a primit de la Banca Central Europeană vreo informare legată de retragerea de pe piață a bancnotelor de 200 și 500 de euro, Banca Centrală a răspuns negativ.
Puterea a întrebat, de asemenea, care este baza/temeiul legal pentru care magazinele duty-free, casele de schimb valutar, băncile nu mai primesc bancnote de 200 și de 500 euro? Iată răspunsul BNR:
”Pe site-ul Băncii Naționale a României, în Secțiunea Legislație financiar- bancară găsiți Regulamentul nr.17 din 14 octombrie 2011 privind asigurarea autenticităţii bancnotelor şi monedelor euro. emis având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.338/2001 al Consiliului din 28 iunie 2001 de definire a măsurilor necesare protecţiei monedei euro împotriva falsificării, modificat prin Regulamentul (CE) nr. 44/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008, Regulamentului CE nr. 1.339/2001 al Consiliului din 28 iunie 2001 privind extinderea efectelor Regulamentului (CE) nr. 1.338/2001 al Consiliului de definire a măsurilor necesare protecţiei monedei euro împotriva falsificării, la statele membre care nu au adoptat euro ca monedă unică, modificat prin Regulamentul (CE) nr. 45/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008, ale Deciziei BCE nr. 14/2010 privind verificarea autenticităţii şi a calităţii şi repunerea în circulaţie a bancnotelor euro, Convenţiei de la Geneva din 1929, Regulamentului nr. 3/2011 privind organizarea şi funcţionarea Băncii Naţionale a României, precum şi ale Codului penal, și în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările ulterioare.
Mai jos, aveți link-ul:
Banca Naţională a României – Act legislativ (bnr.ro), iar la Secțiunea Monede și bancnote câteva precizări din regulament :https://www.bnr.ro/Autenticitatea-bancnotelor-si-monedelor-euro-7532.aspx
Precizările din regulament se referă la faptul că Instituţiile de credit, casele de schimb valutar şi ceilalţi agenţi care operează cu numerar, precum şi orice altă instituţie care participă, cu titlu profesional, la distribuirea, transportul şi eliberarea către public a bancnotelor şi a monedelor euro trebuie să dispună de personal calificat – angajaţii agenţilor care operează cu bancnote şi monede euro, care cunosc elementele de siguranţă publice ale bancnotelor şi monedelor euro, aşa cum sunt specificate şi publicate de Banca Centrală Europeană, şi au capacitatea de a le verifica.
Controlul autenticităţii bancnotelor şi monedelor euro se efectuează de către personal calificat, fie manual, fie cu echipamente automate. Controlul automatizat se realizează numai cu ajutorul echipamentelor de procesare din listele publicate pe site-ul Băncii Centrale Europene şi al Comisiei Europene.
Lista echipamentelor pentru controlul autenticităţii bancnotelor euro se găseşte pe site-ul Băncii Centrale Europene la adresa http://www.ecb.int/euro/cashhand/recycling/tested/html/index.ro.html şi pe site-ul Comisiei Europene la adresa http://ec.europa.eu/anti_fraud/pages_euro/eurocoins/machines.pdf
Lipsa personalului calificat și lipsa echipamentelor automate care să realizeze controlul autenticităţii bancnotelor euro pot fi cauze ale refuzului la plată a bancnotelor de 200 și 500 de euro.”
ANPC n-a auzit nimic
”La nivel național, de la începutul anului și până în prezent, nu s-au înregistrat reclamații privind imposibilitatea achitării cu bancnote de 200 și 500 euro la case de schimb valutar,magazine duty-free și bănci”, a răspuns Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. De asemenea, ANPC susține că la nivel național, nu s-a primit nicio circulară de la BNR referitoare la circulația acestor bancnote.
Una dintre cele mai valoroase bancnote
Bancnota de 500 de euro este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulație la nivel mondial, împreună cu bancnota de 1.000 de franci elvețieni, evaluată la aproximativ 888 de euro. Bancnota de 500 de euro a reprezentat doar un pic peste două procente din cele 521 de milioane de bancnote din regiunea euro aflate în circulație la sfârșitul lunii noiembrie și aproximativ 20% din valoarea bancnotelor din blocul monetar euro, nefiind totuși o bancnota vehiculata cotidian in tranzacțiile comerciale! Încetarea tipăririi bancnotei va fi secondata de un proces firesc de retragere treptata a acesteia de pe piață de către sistemul bancar, dublată de uzura ei fizică până la dispariția completă!