Exclusiv. Casa Agroalimentară Unirea își face strategia pe următorii patru ani. Cu un CA cu mandat prelungit și doi angajați
Anul 2021 este un decisiv pentru viitorul Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, un proiect anunțat la finele anului 2018 de către fostul ministru al Agriculturii Petre Daea. Dacă în perioada de glorie, Casa Unirea avea undeva la 60 de salariați și planuri mari de investiții – rețea de 80 de aprozare cu produse românești, un depozit regional și Bursă de Pește la Tulcea, acum pe statele de plată mai sunt doar doi salariați, iar viitorul depinde de strategia ce va fi conturată de noul consiliu de administrație.
Confruntată cu numeroase litigii în instanță, în primul rând, de muncă, Casa Agroalimentară Unirea încearcă să supraviețuiască cu o nouă conducere și o viziune care să poată să salveze sectorul agroalimentar, chiar dacă, într-o primă fază, proiectul a fost puternic contestat de echipa actuală de la Ministerul Agriculturii.
Înființață de Ministerul Agriculturii în ianuarie 2019 cu un capital de 93 milione lei, Casa Unirea a lucrat numai pe pierderi în cei doi ani de activitate, singurul lucru bun fiind faptul că a reușit totuși să le reducă de la 7 milioane euro, în 2019, la 5 milioane euro în 2020. Pentru 2021, obiectivul este trecerea pe plus.
“Casa Unirea se află încă într-o etapă de operaționalizare și de realizare a strategiei pentru viitorii patru ani. În acest moment, se realizează selecția pentru membrii consiliului de administrație, conform ordonantei 109/211, s-a realizat o scrisoare de așteptări, urmează să fie depuse scrisori de intenție și s-a realizat un plan de administrare care să fie implementat. Principala provocare pentru 2021 este ca entitatea să încheie anul pe plus pentru a nu avea niciun fel de frână în realizarea investițiilor pentru viitor”, a declarat pentru Puterea.ro Florentin Bercu, președintele consiliului de administrație.
Acesta a fost numit în funcție în luna iulie, având mandat, în primă fază, până la data de 13 septembrie, prelungit apoi încă patru luni.
Din Consiliul de Administracție actual mai fac parte Liviu Gabriel Bulgaru (mandat prelungit în aceeași situație) și Gheorghe Ciobanu (mandat prelungit până în 13 noiembrie). Potrivit AGA din 17 iulie 2021, și-au încetat mandatul Sorin Minea, Mircea Coșea și Emil Păduraru.
Planuri pentru 2022
Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat recent că viitorul Casei Unirea depinde de viziunea pe care o va creiona pentru viitor, astfel încât aceasta să poate să ajute cu adevărat sectorul agroalimentar din România. Conducerea actuală este optimistă și speră ca programul lansat de ministrul Petre Daea să meargă mai departe. Un prim pas, ar fi stabilirea bugetului pentru acest an.
“Urmează o perioadă în care se va supune aprobării rectificarea bugetară, sperăm ca începând cu anul 2022 să se poată realiza părțile de investiții în conformitate cu testul de investitor privat prundent, actualizat bineînțeles, urmare a noilor provocări apărute din cauza pandemiei și situației din piața unică”, a mai precizat Florentin Bercu.
Iar dacă totul merge conform planului, în primăvara 2022 se vor face din nou angajări.