EXCLUSIV. Câți refugiați din Ucraina pot fi găzduiți în România

Publicat: 21 feb. 2022, 09:08, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
EXCLUSIV. Câți refugiați din Ucraina pot fi găzduiți în România

Eventualul conflict militar în Ucraina ar putea crea o situație inedită pentru România, adică să găzduiască refugiați ucrainieni, dar, din păcate principalii actori de la noi nu prea știu cam stă treaba cu migranții ucrainieni.

Iohannis: „Avem peste 600 de kilometri de graniţă cu Ucraina şi este posibil să apară un flux de migranţi”

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că „Dacă situaţia se schimbă (…), reacţiile pe care le vom avea vor fi reacţii comune, deci nu va reacţiona fiecare ţară separat, ci Uniunea Europeană are pachete de reacţii pregătite şi acestea vor fi puse în practică, dar, sigur, fiecare are şi probleme foarte concrete”.

”De exemplu, noi avem peste 600 de kilometri de graniţă cu Ucraina şi este posibil să apară un flux de migranţi şi da, suntem pregătiţi pentru această situaţie şi în chestiuni de impact economic suntem pregătiţi, avem şi noi măsuri specifice pregătite”, a subliniat şeful statului.

Vasile Dîncu: ”România este pregătită pentru a primi mii de eventuali refugiaţi”

Pe aceeași lungime de undă cu șeful statului este și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu care afirmă că România este pregătită pentru a primi mii de eventuali refugiaţi, cărora să le asigure „hrană şi condiţii bune de viaţă”, iar capacitatea de cazare a unor eventuali refugiaţi dinspre Ucraina poate fi crescută.

„Există în momentul acesta un stoc, să spunem aşa, destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiaţi. Evident că avem şi o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm, sau să aducem de trei-patru ori mai multe locuri, chiar până la zecii de mii, să spunem, în această zonă. Deocamdată, rezerva strategică pe care o avem este gândită pentru câteva mii de posibili refugiaţi, pentru hrănire, pentru condiţii bune de viaţă şi evident că putem să aducem şi lucruri suplimentare”, a afirmat ministrul Apărării la un post TV.

MAE: Cetățenii români să evite orice deplasare în Ucraina

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe condus de Bogdan Aurescu a recomandat astăzi cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite. De asemenea, MAE mai recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. 

Șeful IGI, Marian Gabriel Crețu: ”La nivelul MAI au fost luate măsuri pentru tabere temporare”

Pentru a afla care este realitatea, PUTEREA a solicitat șefului Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), comisarul șef de poliție Marian-Gabriel Crețu să precizeze ”Care este numărul maxim de refugiați din Ucraina pe care România îi poate caza în cazul unui unui eventual conflict Rusia-Ucraina?”. De asemenea, PUTEREA a mai solicitat care sunt aceste locații și câte locuri de cazare are fiecare centru pentru refugiați.

Șeful IGI Marian Gabriel Crețu a clarificat pentru PUTEREA care este situația actuală în țara noastră. ”În eventualitatea unui aflux de persoane strămutate din Ucraina, la nivelul MAI au fost elaborate documente programatice în care au fost stabilite măsuri integrate de lucru privind amplasarea unor tabere temporare”, a precizat acesta. Dar, însă nu a precizat unde vor fi amplasate aceste tabere temporare și pentru câte persoane.

IGI: ”În România există 1.528 de locuri  de cazare permanentă pentru migranți”

Potrivit informațiilor oficiale, Inspectoratul General pentru Imigrări (I.G.I.) are în subordine cu caracter permanent ”şase Centre Regionale de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil la Timișoara, Șomcuta Mare-jud. Maramureș, Rădăuți-județul Suceava, Galați, Giurgiu și București, spații destinate cazării persoanelor care au solicitat o formă de protecție în România, la cererea acestora, până la încetarea dreptului de a rămâne pe teritoriul României, în situația în care nu dispun de mijloacele materiale necesare pentru întreținere”.

”Centrele au o capacitate de cazare care poate fi suplimentată până la 1.362 de locuri, iar la nevoie, spațiul de cazare poate fi extins cu încă 166 de locuri”, a precizat comisarul șef Marian Gabriel Crețu. Adică, în total există 1.528 de locuri  de cazare permanentă pentru migranți.

Totodată, șeful IGI a preizat pentru PUTEREA că ”la nivelul instituției se află în implementare un proiect cu finanţare din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare ce are ca obiectiv extinderea capacităţii I.G.I. pentru cazarea solicitanţilor de azil la trei centre, respectiv Rădăuţi, Timişoara şi Galaţi, cu 500 de locuri, și un imobil în județul Dâmbovița, ce urmează să fie amenajat și operaționalizat cu o capacitate de 500 de locuri”. Asta înseamnă încă 1.000 de locuri noi de cazare pentru migranți.

Practic, România are 1.528 de locuri de cazare permanente pentru migranți și pe viitor se mai preconizează realizarea a încă 1.000. Asta înseamnă, teoretic, România putea găzdui circa 1.500 de refugiați din Ucraina.