EXCLUSIV. Caz unic în sportul românesc: Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a fost 8 ani și șeful Ligii Profesioniste de Handbal
Din februarie 2014, Federația Română de Handbal (FRH) a devenit feuda președintelui Alexandru Dedu, fapt pentru care prevederile legale, regulamentele și statutul sunt aplicate în funcție de interesele acestuia și a grupului său de interese, federația fiind practic trecută pe persoana sa fizică.
Liga off-line a lui Dedu de tocat bani
Alexandru Dedu este ales în februarie 2014 în funcția de președinte al FRH venind din postura de președinte al Ligii Profesioniste de Handbal (LPH). Numai că la aceea dată, LPH exista doar pe hârtie având sediul într-un apartament de pe malul lacului Herăstrău.
Practic, Liga Profesionistă de Handbal fusese înființată „în conformitate cu dispozițiile legislației naționale” ca structură sportivă și dobândise personalitate juridică pe data de 02.05.2012 (Dosar nr.9088/2/2012) în baza acordului FRH și a avizului obligatoriu al Ministerului Tineretului și Sportului.
Potrivit Legii nr.69/2000 a educației fizice și sportului, „ligile profesioniste sunt persoane juridice de drept privat, autonome, neguvernamentale, apolitice și fără scop lucrativ”, fiind constituite „ca structuri sportive subordonate federațiilor sportive naționale, își desfășoară activitatea în baza statutelor și regulamentelor proprii”.
Astfel, din mai 2012, Alexandru Dedu a devenit președintele LPH, fapt pentru care a primit din partea FRH condusă atunci de Cristian Gațu circa 150.000 de euro ca să pună pe picioare Liga Profesionistă de Handbal. În realitate, Dedu nu a făcut decât să toace banii dați de FRH pe salariul său și a doi colaboratori, plus chiria de lux pentru apartamentul unde funcționa LPH.
Sprijin total de la PSD pentru Dedu
Dar, în februarie 2014, Alexandru Dedu ajunge președinte la FRH cu sprijinul unor lideri PSD de la aceea vreme cum ar fi Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Nicolae Bănicioiu.
Însă, potrivit legislației în vigoare, el era șeful FRH, dar, în același timp, conform documentele oficiale, era și președintele LPH. Automat, după ce a ajuns președinte al FRH, Dedu trebuia, potrivit legislației și a statutului FRH, să demisioneze din funcția de președinte al LPH.
Dar nu a făcut-o. Ulterior, a mai obținut, în 2018, încă un mandat de președinte FRH, dar tot nu a demisionat de la șefia LPH.
Radierea lui Dedu din funcția de președinte al LPH
Însă, surpriză! Pe data de 19 martie 2021, Tribunalul București se pronunță în Dosarul nr.32453/3/2020 „privind modificări acte constitutive persoane juridice radiere menţiuni din registrul special, încheiere din 02.05.2012 pr. în D.9088/2/2012” deschis de către președintele LPH, Alexandru Mihai Dedu, împotriva… LPH.
Soluția pe scurt a Tribunalului București este următoarea: „Admite cererea. Dispune radierea menţiuni privind ocuparea funcţiei de preşedinte al Ligii Profesioniste de Handbal de către petentul Dedu Alexandru Mihai. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare” (vezi documentul în facsimil).
Astfel, din 2014 și până anul acesta, adică timp de 8 ani, Alexandru Dedu a fost președinte al FRH, dar și președinte al LPH, fără ca cei care au condus Ministerul Tineretului și Sportului să sancționeze această grasă incompatibilitate. De ce? Pentru că legile sunt făcute pentru a fi încălcate și nerespectate!