EXCLUSIV. Ce a discutat Adrian Chesnoiu cu ministrul Agriculturii din Ucraina. Aglomerație mare la Constanța
În urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii din Ucraina, Roman Leshchenko, i-a cerut sprijinul ministrului de resort din România, Adrian Chesnoiu, pentru a nu fi blocată activitatea agricolă în contextul războiului declanșat de Federația Rusă. Ce îi interesează pe ucraineni în principal, la acest moment? Comercializarea producției agricole și asigurarea unor produse pentru agricultură, după cum am reușit să aflăm de la ministrul Chesnoiu.
„Am discutat despre modalități prin care putem să-i sprijinim, astfel încât să nu-și blocheze activitatea agricolă. Ei au nevoie, pe de o parte, de sprijin în momentul de față ca să poată să-și comercializeze în continuare producția agricolă obținută anul anterior, iar, pe de cealalată parte, de anumite produse pentru agricultură și ne roagă să-i ajutăm. Cât putem, o să-i sprijinim”, a declarat pentru Puterea Adrian Chesnoiu.
Deși n-am putut să aflăm mai mult de la ministrul Agriculturii, nici nu este greu de ghicit de ce ar avea nevoie fermierii ucraineni în această perioadă.
“Vă dați seama, este situație de război, vreți să vă spunem și pe unde le trimitem rezervele? Nu se poate, înțelegeți situația”, a mai precizat ministrul.
Așa cum se știe, Ucraina are stopate practic exporturile de cereale, după ce porturile sale au fost blocate în urma invaziei de către ruși. O soluție ar fi transportul grânelor pe cale ferată la graniţele cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia, de unde pot să ajungă în porturile şi hub-urile logistice ale ţărilor europene, după cum a anunțat recent Căile Ferate Ucrainene.
În prezent, Ucraina mai are disponibile undeva la peste 10 milioane de tone de cereale pentru export, potrivit informațiilor din piață.
Recent, au fost interzise exporturile de îngrăşăminte, dar și de produse agricole de bază, fiind introduse licenţe pentru exporturile sale cheie – grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.
Conform datelor vehiculate în piață, o mare parte din terenurile agricole din Ucraina nu sunt arate și se vorbește chiar de până la 40% din total suprafețe. Inclusiv președintele Zelenki le-a cerut fermierilor să iasă la lucru, pentru că există riscul unei crize alimentare.
Foarte multe nave în portul Constanța
În portul Constanța este aglomerație mare la acest moment, traficul dublându-se practic de când a început războiul. Este vorba de foarte multe nave comerciale încărcate cu mâncare, dar și alte bunuri, care n-au mai putut ajunge la Odesa, oraș bombardat de ruși, ca să nu mai vorbim de celălalt port important, Mariupol, iar acum toate aceste nave așteaptă să fie descărcate.
Autoritățile au creat coridoare speciale prin care mărfurile descărcate la Constanța să poată să fie transportate cu camioanele spre Republica Moldova și Ucraina.
Citește și Avertisment europarlamentar: O să vină foamete în UE! În Ucraina nu e nicio palmă de pământ lucrată!