EXCLUSIV. Ce proiecte sunt incluse în anexa de 769 de pagini la „Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României”
Scandalurile privind secretomania proiectelor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) ar putea lua sfârșit în această săptămână la Bruxelles, mai exact pe 28 octombrie 2021, când Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) va decide cum, când și cât din cei 29,2 miliarde de euro vor ajunge în România.
Însă, oficialii români în frunte cu premierul Florin Cîțu, dar mai ales fostul ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, n-au prezentat clar fiecare proiect inclus în PNRR, fapt pentru care PUTEREA va prezenta în exclusivitate anexa de 769 de pagini la ”Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României” (vezi documentul în facsimil).
Hopul ECOFIN sau Ziua Z pentru PNRR-ul României
Pe 28 octombrie 2021, Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) se va întruni la Bruxelles pentru a discuta și aviza PNRR României. Practic, va fi ziua Z pentru PNRR-ul țării noastre, adică ziua când vom ști ce se va întâmpla cu cele 29,2 miliarde de euro.
Trebuie precizat că ECOFIN este responsabil de politica UE în trei domenii principale: politica economică, chestiuni referitoare la impozitare și reglementarea serviciilor financiare. De asemenea, Consiliul ECOFIN este format din miniștrii economiei și finanțelor din toate statele membre, iar la reuniuni participă și comisarii europeni cu portofolii relevante pentru tematica discutată.
Numai că, potrivit informațiilor noastre, la întâlnirile ECOFIN participă miniștri economiei și finanțelor din cele 27 de state UE, dar, atenție, care au mandate depline. Adică nu sunt interimari cum este cazul țării noastre, Acest aspect ar putea amâna avizarea PNRR până când România va avea un guvern stabil, așa cum s-a întâmplat în cazul Suediei.
Dar trebuie subliniat faptul că după acordul ECOFIN urmează aprobarea Consiliului European și abia după aceea putem avea acces la fondurile incluse în PNRR.
Câteva sinecuri din PNRR
PUTEREA a prezentat o serie proiecte incluse în anexa la Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României care ar urma să fie finanțate. Totodată, PUTEREA a semnalat și o serie de sinecuri care ar urma să fie finanțate prin PNRR:
*Cristian Ghinea a alocat, prin PNRR, 14.000.000 de euro pentru digitalizarea… ONG-urilor
*Cadoul lui Drulă din PNRR pentru „băieții deștepți” de la calea ferată: Locomotive, rame electrice și vagoane, date gratis operatorilor privați de transport feroviar de călători
*Ghinea, Barna Tanczos și Cîțu au lăsat, prin PNRR, Delta Dunării de izbeliște
*Banca PNRR va avea 165 de angajați și, atenție, va deveni operațională din 2025
*România vrea, în patru ani, să aibă cadastrul apelor, prin PNRR
*În PNRR-ul României trimis la Bruxelles: Adio pensii speciale și militare din aprilie 2023
*Sinecura USR inclusă de Ghinea în PNRR: Se va înființa, până la 30 iunie 2022, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate
Rămâne de văzut ce proiecte vor fi finanțate în țara noastră prin PNRR, dar nu trebuie omis faptul că deja șaisprezece state europene deja au trecut la faza de implementare a proiectelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Cehia, de exemplu, primind recent o tranşă de 950 miloane euro pentru a da drumul la investiţii.
Consultați „Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României” aici: