UPDATE Exclusiv: Consiliul Local al Sector 1, bun de plată în scandalul gunoaielor cu Romprest. A pierdut toate procesele
Deși primarul Clotilde Armand susține că a reușit să rezolve problema scandalului gunoiului din sector, acesta nu doar că nu este mai curat dar va fi și executat silit pentru că nu și-a achitat obligațiile de plată față de prestatorul de servicii. Consiliul Local a pierdut deja „fără cale de atac” până luni cinci din cele opt cauze pe această temă. Luni la prânz magistrații s-au pronunțat și în celelalte dosare. Verdict: Consiliul Local al Sector 1 le-a pierdut pe toate și poate fi executat silit.
Magistrații Judecătoriei Sector 1 au încuviințat săptămâna trecută solicitarea făcută de executorul judecătoresc George Niculae în cinci dosare de executare silită: „Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac”, este consemnat în minuta unuia dintre dosarele de executare silită ce vizează neachitarea datoriilor față de Romprest.
Introduse pe 8 iunie, acțiunile în instanță au fost tratate la un mod zeflemist – triumfalist de Clotilde Armand.
„De când sunt eu în primărie am suspendat toate executările silite solicitate de Romprest. Conform Legii 54/2006, facturile emise de operator utilizatorului este titlu executoriu. Doar că Sectorul 1 nu este utilizator, este autoritate contractantă. Conform regulamentului de salubrizare, utilizatori sunt persoanele fizice sau juridice care încheie contracte cu Romprest, în virtutea exclusivității sale pe raza Sectorului 1. Încheierea de încuviințare poate fi atacată pe calea contestației la executare. Ceea ce s-a și întâmplat până acum. Nu există o hotărâre definitivă care să recunoască facturile ca fiind titlu executoriu”, anunța edilul pe data de 10 iunie, la două zile după ce executorul judecătoresc se adresase instanței.
În realitate, situația stă exact opus față de cum susține primarul: cinci dosare de executare silită au fost deja încuviințate de instanță iar în alte trei cazuri magistrații ar trebui să se pronunțe luni.
Într-un comunicat de presă transmis înainte de a introduce acțiunile în instanță, reprezentanții Romprest susțineau că au de încasat de la Primăria Sector 1 peste 120 de milioane de lei, dintre care 24 de milioane aferente serviciilor prestate în acest an.