EXCLUSIV. Crescătorii de porci, la mâna abatoarelor. Prețuri mai mari în sud, decât în nordul țării
Producătorii români pot să asigure doar 20% din carnea de porc de Sărbători la prețuri similare cu cele de anul trecut, potrivit informațiilor din piață. Paradoxal, însă, prețurile diferă între nordul țării, unde se simte presiunea Ungariei și a Poloniei, state din care intră cantități importante de carne în țară, și sud. Aici, crescătorii primesc chiar și cu un leu/kg în plus, ceea ce i-a determinat pe mulți fermieri să-și transporte porcii la sute de kilometri distanță pentru a obține un preț mai bun.
Un astfel de caz este cel al lui Ioan Păcuraru, un fermier din Satu Mare cu afaceri în sector de vreo 15 ani și care are un efectiv anual de circa 25.000 de porci în ferme. Pentru că la abatoarele din zona sa prețul este mai mic, a decis să ducă singur animalele la o unitate din zona Munteniei, unde este mai bine plătit.
“Acum, prețul primit de la abatoare de către crescătorii de porci de pe partea de Nord a țării (județele Satu Mare, Bihor, Sălaj și Maramureș) este undeva la 5,5-5,7 lei/kg, adică mai puțin cu până la 1,5 lei/kg, față de costul de producție, ceea ce este o bătaie de joc. Eu am plătit un transport să duc porcii în sud la abator, pentru că se plătește 6,5-7 lei/kg”, a declarat pentru Puterea Ioan Păcuraru.
Crescătorul consideră că ceea ce se întâmplă în nordul țării este cauzat de apropierea de Ungaria, de unde intră volume importante de carne. În același timp, marfa din Polonia sau Germania constuie o concurență la fel de serioasă.
Adrian Balaban, președintele Asociației Medicilor Veterinari pentru Suine din România, spune și el că prețul la poarta fermei în sud este de 6,5-7 lei/kg și vorbește de un cost de producție pentru kilogramul de carne de porc de aproximativ 8 lei/kg, pe fondul creșterii prețurilor la furaje, dar și a cheltuielilor tot mai mari legate de respectarea normelor de biosecuritate.
În prezent, în expoatațiile comerciale din țara noastră există circa 1,5 milioane de porci, în condițiile în care pesta porcină africană a decimat serios efectivele de porci din România. Astfel, au fost afectate circa 45 de exploatații comerciale nevoite să sacrifice în jur de 600.000 de porci, țara noastră fiind dependentă acum de importurile de carne de porc.