Exclusiv. „Cu toții au mărturisit că le era foarte dor de spectacolele noastre”: Momentul redeschiderii pentru public a Teatrului Național București
Se poate spune că Teatrul Național din București a trăit, pe data de 15 mai, un moment istoric: redeschiderea pentru public, în condiții speciale, după lunga perioadă pandemică ce a afectat profund, la nivel mondial, tot ceea ce înseamnă cultura, în complexitatea ei.
Această redeschidere a TNB a marcat, desigur, un moment emoționant. Am stat de vorbă cu Anca Roxana Constantin van der Zee – Head of Marketing&PR, Media Studio Coordinator TNB, care a explicat și reliefat mai multe aspecte ale acestui moment, pentru cititorii Ziarului Puterea.
„Se știe că, în condițiile pandemiei de Covid 19, au fost impuse mai multe restricții. Data de 15 mai a marcat, de fapt, momentul redeschiderii pentru public a Teatrului Național. La TNB s-au jucat sâmbătă seară patru spectacole: Micul Infern-la Sala Studio, Orchestra Titanic-la Sala Pictura și un spectacol în avanpremieră, ”Hai să vorbim despre viață” – la Sala Atelier.
La Sala Mare a teatrului s-a jucat ”Dineu cu proști”, spectacol la care publicul așteaptă de fiecare dată punerea în vânzare a biletelor cu mare atenție, fiindcă acestea se epuizează foarte repede. Mulți dintre ce care își doreau de mult să vadă acest spectacol și nu reușiseră să prindă bilete, s-au putut bucura, așadar, de această ocazie specială”, spune Anca Roxana Constantin van der Zee.
Purtarea măștii a rămas obligatorie
Condiția pe care a trebuit s-o îndeplinească spectatorii, de această dată, a fost aceea de a accepta participarea la spectacol, în condiții speciale stabilite pentru spectacolele din seria de evenimente pilot, organizate la propunerea Ministerului Culturii. Desfășurarea spectacolului în condiții speciale a fost avizată de Ministerul Sănătății, aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în baza ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Culturii care a stabilit regulile pe perioada pandemiei pentru activitatea instituțiilor din domeniul culturii. În ce au constat aceste condiții speciale?
„Sala a putut fi ocupată în proporție de 70%, pentru prima oară de când a început pandemia (până acum, gradul de ocupare a sălii a fost de doar 30%). Pe de altă parte, spectatorii au fost rugați să prezinte la intrare actul de identitate, pentru a se putea verifica, prin intermediul platformei de vaccinare, dacă au încheiat întregul ciclu de vaccinare, cu ambele doze, iar purtarea măștii a rămas obligatorie pe parcursul spectacolului”, a mai evidențiat Anca Roxana Constantin van der Zee.
Potrivit aceleiași surse, biletele la spectacolul de la Sala Mare au fost puse în vânzare doar on-line. Pe platforma de vânzare a biletelor, spectatorii au fost informați, în momentul în care au achiziționat biletele, în legătură cu condițiile de participare. „Ne-am bucurat să vedem că oamenii au cumpărat biletele în număr foarte mare și că au respectat regulile acestui eveniment pilot. După participarea la spectacol, pe o perioadă de 14 zile, ei vor monitorizați, în ceea ce privește starea de sănătate, scopul evenimentului fiind tocmai de a verifica dacă siguranța spectatorilor, în astfel de condiții este asigurată. Astfel, sălile vor putea fi deschise cât mai repede, odată cu vaccinarea unui număr din ce în ce mai mare de persoane”.
„Îi așteptăm pe spectatori în sălile noastre”
La spectacol au participat și reprezentanți ai Guvernului României. Printre ei au fost prezenți în sală, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și primul ministru, Florin Cîțu. „Spectacolul a fost un succes, ca de fiecare dată, cu atât mai mult cu cât oamenii au așteptat atât de mult reîntâlnirea cu atmosfera din sala de spectacol.
Am discutat cu câțiva dintre spectatori, la ieșirea din sală și cu toții, au mărturisit că le era foarte dor de spectacolele noastre”, ține să sublinieze, cu emoție, Anca.
Acum, sălile TNB sunt deschise, spectatorii vor putea participa la reprezentații cu un grad de ocupare a sălii de 50%, în condițiile în care rata de infectare a scăzut sub 2 la mie în Capitală, intrarea se va face cu respectarea reglementărilor legale ale perioadei actuale, iar Anca ține să reliefeze și mai mult că atât de greu încercatul teatru, atât de greu încercata cultură își reintră, cu seriozitate, în drepturi. „Așadar, îi așteptăm pe spectatori în sălile noastre, vom avea și câteva premiere în această vară, este vorba despre ”Hai să vorbim despre viață”, ”Adio, domnule Haffman” și ”D’ale carnavalului. Detalii despre spectacolele noastre puteți găsi pe www.tnb.ro, pagina noastră de facebook, dar și pe canalul de youtube al TNB, numit TNB-TV. Programele on-line TNB-TV au reînceput, de asemenea, în luna mai, pe 6 mai fiind difuzată prima producție din noua serie ”Se-ntâmplă-n TNB” care prezintă interviuri cu artiștii noștri, știri noi din teatru, amintiri despre mari actori ai teatrului, detalii despre evenimentele care au loc la Teatrul Național București”.