EXCLUSIV. Cum a fost sabotată Administrația Națională ”Apele Române” de către ministrul Virgil Popescu
Raportul Corpului de control al prim ministrului privind verificările efectuate la Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) evidențiază faptul că un ministru din actualul cabinet Ciucă s-a opus sistematic creșterii încasărilor ANAR în detrimentul altor companii în jurul cărora roiesc băieții deștepți din energie.
Hidroelectrica, principalul client al ”Apelor Române”
Una dintre concluziile Raportului de control specifica faptul că ”principalul client al ANAR a fost Hidroelectrica, ponderea veniturilor facturate către acest client din totalul veniturilor fiind de aproximativ 48%, urmat de SN Nuclearelectrica SA”.
Dar, tot în acest raport se mai menționa că ”timp de aproape 10 ani, cu toate că subzista o prevedere legală privind recalcularea contribuțiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea autorității publice centrale în domeniul apelor, acestea nu au fost actualizate. În condițiile în care, începând cu anul 2016, ANAR a înregistrat deficit în fiecare exercițiu financiar anual”.
Însă echipa de control a primului ministru a constatat că demersurile de reactualizare a contribuțiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă au fost blocate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Virgil Popescu n-a fost de acord cu reactualizarea tarifelor percepute de ”Apele Române”
În data de 02.07.2019, Consiliul de conducere al ANAR a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor Proiectul de hotărâre privind reactualizarea cuantumul contribuțiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, a tarifelor și penalităților aferente mecanismului economic specific în domeniul gospodăririi cantitative și calitative a apei.
Ulterior, proiectul a fost avizat favorabil de ministerele avizatoare, inclusiv de Ministerul Finanțelor și de Ministerul Justiției, însă acesta din urmă a avizat cu observații. Și astfel, în data de 04.06.2020, ”proiectul privind reactualizarea cuantumului contribuțiilor specifice de gospodărire a apelor a fost depus la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, dar acesta nu a fost avizat”.
De ce nu a fost avizat de acest minister? Nu a existat nicio explicație. Dar cine conducea la acea dată Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri? Controversatul Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei.
Jocul discret dar sigur al lui Virgil Popescu pentru băieții deștepți din energie
Ce ar fi însemnat că avizeze pozitiv proiectul MMAP privind reactualizarea cuantumul contribuțiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, a tarifelor și penalităților aferente mecanismului economic specific în domeniul gospodăririi cantitative și calitative a apei?
”Ar fi însemnat că tarifele percepute de ANAR de la clienți, în special de la Hidroelectrica, ar fi fost mai mari și, astfel, s-ar fi diminuat substanțial veniturile clienților ca Hidrolectrica și Nuclearelectrica. Ca atare, automat, clienții gen Hidroelectrica și Nuclearelectrica ar fi mărit și ei tarifele de vânzare a energiei electrice. În aceste condiții, băieții deștepți din energie ar fi cumpărat mai scump energia, în special de la Hidroelectrica, ceea ce le-ar fi diminuat foarte mult profiturile. Ori acest lucru era de neconceput pentru ei. Cine este cel care face jocurile băieților deștepți din energie? Foarte simplu și clar. Ministrul Virgil Popescu. Așa se și explică de ce el nu a avizat proiectul inițiat de MMAP privind reactualizarea cuantumul contribuțiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, a tarifelor și penalităților aferente”, a precizat pentru PUTEREA un fost director al ANAR.
Și acum ne mai mirăm de ce au explodat tarifele la facturile de energie electrică?!
ANAR păgubită, în 10 ani, cu 180.000.000 de euro
Concluzia Corpului de control al prim ministrului este una foarte clară: ”Consecința neactualizării periodice a cuantumului contribuțiilor specifice de gospodărire a apelor, a tarifelor și penalităților, a constat în diminuare cu suma de 824.412.292 de lei, a veniturilor proprii facturate ale ANAR în perioada 2011-2020”.
Asta, înseamnă că ANAR a fost păgubită în zece ani cu circa 180.000.000 de euro, adică cu aproximativ 18.000.000 de euro anual. Incredibil, dar adevărat!