EXCLUSIV Cum arată viitorul coaliției PSD-PNL-UDMR. Când va fi momentul de criză
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea ieri că guvernarea PSD-PNL-UDMR va rezista cel puțin până la alegerile generale din 2024. De asemenea, social-democratul susținea că această coaliție de guvernare va avea un viitor și după anul electoral din 2024. Contactat de Puterea.ro, analistul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre viitorul coaliției, care pare un pic diferit față de ceea ce declară liderul PSD.
Deși susține că această coaliție formată din PSD-PNL-UDMR este tensionată, Cristian Pîrvulescu a declarat pentru Puterea.ro că anul acesta sunt puține șanse să se destrame. Totuși, el susține că momentul de criză al coaliției de guvernare va fi în anul 2023.
Analist politic: Momentul de criză al coaliției de guvernare va fi în 2023
„Momentul de criză al coaliției va fi în 2023 atunci când ar trebui să aibă loc rotativa, dar sigur, relațiile din coaliție sunt tensionate. Nu sunt tensionate la nivelul Guvernului, ci mai degrabă în discursul public al liderilor celor două partide importante ale coaliției pentru că în ceea ce privește UDMR-ul, acesta nu a creat dificultăți.
Asta se întâmplă în primul rând pentru o poziționare în situație economică dificilă a celor două partide. PSD vrea să își sublinieze importanța asupra politicii românești. Este principalul partid parlamentar și atunci transmite prin intermediul unora dintre liderii săi acest lucru punând PNL-ul într-o situație dificilă”, a declarat Pîrvulescu.
Conform acestuia, liberalii nu și-au revenit după criza pe care au străbătut-o anul trecut legată de lupta pentru președinția partidului și nu dă semne de revenire foarte puternice. De aceea, ceea ce se întâmplă în viitor va trebui privit mai degrabă din prisma unei grile electorale.
„PSD își dorește să aibă un an 2024 foarte bun”
„În doi ani de zile va începe deja campania pentru alegerile europene, PSD își dorește să aibă un an 2024 foarte bun deci își dorește să plece de pe o poziție puternică. În condițiile astea nu pierde nicio ocazie pentru a face reproșuri foștilor parteneri de coaliție. Nu este o atmosferă normală de coaliție, nu așa funcționează o coaliție armonioasă, iar asta mă face să cred că există posibilitatea unui divorț, cu atât mai mult cu cât alegerile se câștigă mai greu de la guvernare decât din Opoziție.
Nu este vorba doar de o campanie electorală ci pur și simplu de o intenție a PSD-ului de a pune PNL-ul într-o situație dificilă inclusiv pe Klaus Iohannis, până întra-colo încât la un moment d at, dacă coaliția se va rupe, principala responsabilitate din punct de vedere public va fi responsabilitatea PNL-ului”, a mai declarat analistul politic.
În prezent, situația economică din România face loc multor controverse, fiindcă sunt decizii economice care au fost luate pe timpul când doar PNL era la guvernare iar acum sunt puternic reproșate.
„Ar fi rațional ca partidele să nu trimită această imagine de luptă permanentă în spațiul public”
„Ceea ce este oarecum șocant este că discuția se poartă ca și când România nu ar fi parte a unui sistem european și global în care se produc tot felul de lucruri. Criza energetică nu este doar românească, criza economică nu este doar în România, deși economia românească dă semne de slăbiciune mai mare decât alte țări de la sfârșitul anului trecut. Criza socială este mai puternică la noi în țară iar pentru asta ar fi fost rațional ca partidele să aibă o relație armonioasă și să nu trimită această imagine de luptă permanentă care nu este privită cu ochi buni de public”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu.
În ceea ce privește contradicțiile din spațiul public dintre Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, analistul Cristian Pîrvulescu spune că PSD-ul este cel care „înțeapă”, iar PNL-ul este obligat să reacționeze. Conform acestuia, social-democrații își marchează foarte bine teritoriul și încearcă să își întărească poziția, iar dacă liberalii nu ar reacționa, ar părea că sunt un partid foarte slab.
„Și domnul Ciolacu și domnul Cîțu trebuie să demonstreze că sunt pe fază, că reacționează, că sunt combativi. De aici se ajunge la tensiuni. Din păcate niciunul dintre cele două partide nu au o experiență de coaliție normală, deși au mai fost în coaliție. Dar și acea coaliție s-a terminat tot printr-un divorț și tot din motive electorale în 2014. Nu putem vorbi despre experiență foarte bună a relațiilor la guvernare, numai că atunci prim ministru era Victor Ponta, acum premier este Nicolae Ciucă iar acesta are tot interesul să prezinte o guvernare de succes. Pe fondul conflictelor care apar între liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă a crescut în sondajele de opinie”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.