Exclusiv: Cum privesc ucrainenii din teritoriile anexate anunțul lui Putin și ce cred despre soarta războiului
Anexarea unor teritorii parțial ocupate din Ucraina de către Rusia este privită drept o măsură temporară de către locuitorii acestor regiuni, care spun că discursul lui Putin nu le-a schimbat starea de spirit și speranța în victoria armatei ucrainene.
Vineri, Rusia a anunțat anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjia, chiar dacă unele dintre ele sunt doar parțial ocupate (în cel din urmă caz trupele rusești controlează aproximativ 60% din teritoriu).
În pofida acestui fapt, populația ucraineană din cele patru zone consideră că este o problemă temporară și doar o chestiune de timp până când lucrurile vor reveni la nivelul la care erau înaintea invaziei. Nu cred însă nici în variantele lansate de propriul guvern, pe care le consideră „prea optimiste” și speră, mai degrabă, în colapsul administrației Putin.
Maria Tișenko este profesoară la universitatea din Zaporijjea, capitala regiunii cu același nume din estul Ucrainei. Orașul este în zona controlată de ucraineni, la aproximativ 30 de km de linia frontului. Regiunea a fost ținta bombardamentelor din primele ore ale invaziei ruse, vizate fiind în primul rând aeroportul internațional și centrala nucleară din apropiere.
Cum privește ea și ucrainenii discursul lui Putin și anunțul anexării a patru regiuni ucrainene, inclusiv cea în care trăiește în prezent, într-u interviu acordat în exclusivitate pentru Puterea.ro.
Reporter: Ce parere aveti despre discursul lui Vladimir Putin, de vineri?
Maria Tișenko: Un set de mituri și legende, nimic mai mult.
Care este opinia generală la Zaporijjea despre referendumuri și așa-numita anexare?
Oamenii cred că este ceva temporar. Personal, nu am sentimentul de pierdere pe care l-am avut când Crimeea a dispărut (anexarea din 2014, n.r.). Putin poate semna ce vrea, nimănui nu-i pasă.
Există vreo schimbare în starea de spirit a ucrainenilor din zonele anunțate a fi anexate, după discursul lui Putin?
Nu cred acest lucru. În ceea ce mă privește, cu siguranță nu.
A existat vreo parte din discurs care te sperie mai mult?
Nu, doar că mi-a venit să vomit, în general.
Credeți ca vor folosi arme nucleare, în noul scenariu, sau vor încerca să provoace un accident nuclear la centrala Energodar?
Le-ar putea folosi, desigur, sau cel puțin ar putea încearca.
Ce părere aveți despre anunțul lui Kyrylo Budanov (șeful Serviciului de Informații al Apărării din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, n.r.), că Ucraina – inclusiv Crimeea, va fi liberă până la sfârșitul primăverii viitoare?
Este optimist, poate chiar prea optimist. Dar istoria Rusiei (chiar și în părțile noastre comune imperiale și sovietice) demonstrează că lucrurile se pot întâmpla foarte repede acolo. Deci, dacă încerci să scuturi regimul, acesta va cădea curând și pe neașteptate.
Credeți că o schimbare a regimului lui Putin va fi mai bună pentru Ucraina sau nou – veniții vor fi la fel de răi ca Putin?
Cred că orice schimbare va fi mai bună pentru Ucraina – chiar dacă vine cineva mai rău, tot va fi la ei o perioadă de tranziție sau chiar o perioadă de haos.