EXCLUSIV. De ce consideră ministrul Adrian Oros că nu are realizări importante în mandatul său
Adrian Oros, ministrul demisionar al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, recunoaște că nu se poate vorbi de realizări importante în mandatul său, în condițiile în care ceea ce și-a dorit cel mai mult, includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a unor proiecte de anvergură, nu a avut loc.
După cum se știe, agricultura este marele perdant al PNRR, în condițiile în care în loc de cele 6,6 miliarde euro pe care se miza pentru refacerea sistemului de irigații, ministrul Adrian Oros s-a trezit cu fonduri de circa 230 milioane euro pentru desecări, pe motiv că proiectul aduce prejudicii mediului.
„Nu putem discuta de realizări importante, pentru că eu mi-am dorit cel mai mult ca în PNRR să ajungă proiecte importante care sigur erau demarate la acest moment și nu s-ar fi terminat acum, dar pentru mine cel mai important proiect ar fi fost acela de a finanța foarte consistent și foarte rapid o strategie de gestionare a apei, proiect care va rămâne actual cu siguranță și în următorii ani și cu certitudine se va întâmpla, se vor găsi resurse pentru așa ceva, aceasta este una dintre priorități”, a declarat pentru Puterea.ro ministrul Adrian Oros.
Finalizarea Planului Strategic Național
Un alt obiectiv important pentru Oros a fost și finalizarea Planului Național Strategic care ar trebui să fie trimis la Bruxelles până la finele anului. Asociațiile de fermieri au atras atenția de mai multe ori că acesta este întârziat, iar țara noastră ar putea să aibă de suferit din acest motiv.
„O prioritate ar fi și să finalizăm Programul Național Strategic care, sigur, este creionat pentru partea de dezvoltare rurală, nu vor fi mari modificări, față de ceea ce se întâmplă în această perioadă de tranziție, provocarea rămâne la stabilirea eco-schemelor ca să nu se piardă bani după 2025, pentru că vor fi doi ani de tranziție, din Pilonul I și să impacteze toate zonele din țară și toate domeniile, astfel încât fiecare fermier să poată accesa o eco-schemă. Astea ar fi cele două priorități”, ne-a mai precizat ministrul Adrian Oros.
Nu în ultimul rând, ministrul a vorbit și despre importanța pe care trebuie să o aibă promovarea produselor românești sau despre faptul că ministerul trebuie să garanteze cumpărătorilor că în spatele acestor produse chiar este ceea ce scrie pe etichete.
„Acestea sunt în opinia mea cele mai importante provocări, în rest, sunt programe aflate în derulare care au fost și înainte și se vor derula și în continuare„, a menționat Adrian Oros.
Ministru demisionar
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat în data de 29 septembrie, pe Facebook că și-a depus demisia, lucru așteptat, de altfel, în condițiile în care a făcut parte din echipa care l-a susținut pe Ludovic Orban la șefia PNL.
„Eu mi-am dat demisia, în momentul în care premierul o să ia act de demisia mea și o să o trimită la MO, din momentul acela eu nu mai sunt ministru, până atunci, trebuie să- mi fac datoria, erau niște programe aflate în derulare și până în clipa în care se va decide să plec trebuie să vin la servici. Secretarii de stat rămân în continuare, ei nu și-au dat demisia. Nu știm ce va fi”, a afirmat Adrian Oros.