DIICOT scanează Senatul. Afacerea de peste 1.000.000 de euro a adeverințelor false de tip CAR
De vreo două luni de zile, Senatul României stă pe un butoi cu pulbere ca urmare a unor inginerii financiare incredibile țesute de o mulțime de funcționari parlamentari, iar conducerea forului legislativ numărul unu al țării încearcă cu disperare să mușamalizeze scandalul.
163 de credite, prejudiciu de 5.700.000 de lei
La jumătatea lunii septembrie 2022, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 7 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Călărași, Dâmbovița și Ilfov, la domiciliile unor persoane bănuite de înșelăciune, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015-2022, persoanele bănuite ar fi solicitat și obținut 163 de credite de la mai multe C.A.R.-uri din țară, folosind documente care conțineau date nereale privind condițiile necesare obținerii împrumuturilor. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5.700.000 de lei, adică circa 1.200.000 de euro.
Acestea au fost informațiile comunicate la aceea vreme de către IPJ Prahova. Însă, în spatele acestui comunicat sec se ascunde o inginerie financiară încredibilă pusă la cale de către mai mulți angajați ai Senatului României.
Practic, cu ajutorul unor adeverințe false, dar având antetul Senatului, mai mulți angajați au obținut împrumuturi de la diverse unități de creditare tip CAR din București și din țară, unii plecând între timp din România.
Cine sunt angajații Senatului aflați în vizorul DIICOT
Potrivit informațiilor furnizate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova printre persoanele cercetate pentru suspiciunea de înșelăciune, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații se numără și următorii angajați ai Senatului: Stan Marina Carmen, Miulescu Aurelia, Deciu Marian Mihail, Cranja Elena, Radu Rada, Borosoiu Maria Claudia, Chifor Florin, Chifor Mirela, Radu Adrian Petrică, Anghel Mihaela, Nedelcu Nicolae Claudiu și Călin Cristina Ana.
Senatul confirmă ridicarea documentelor de către DIICOT
Ca atare, PUTEREA a solicitat președintelului interimar al Senatului, Alina Gorghiu, să clarifice situația acestora și ce măsuri s-au dispus în urma desciderii celor de la DIICOT Prahova. Răspunsul transmis către PUTEREA de către conducerea Senatului lămurește în parte situația celor aflați în vizorul DIICOT (vezi documentul în facsimil).
Însă, conducerea Senatului confirmă descinderea celor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova și ridicarea unor documente care vizează eliberarea unor adeverințe de salarizare pentru o serie de angajați ai Senatului.
”Serviciul de salarizare are obligația de întocmi și elibera, la cererea angajaților, adeverințe de venit pe care solicitanții le pot înainta către diverse instituții financiare. Copii ale registrelor de evidență în care sunt consemnate aceste adeverințe în cadrul Direcției generale economice și copii ale adeverințelor au fost puse la dispoziție la organele competente”, a precizat conducerea Senatului pentru PUTEREA.
E liniștit oare Mario Oprea?
Dar, deocamdată, nici Alina Gorghiu și nimeni din conducerea Senatului nu a precizat ce măsuri au fost dispuse de către ordonatorul principal de credite al Senatului-secretarul general Mario Ovidiu Oprea față de persoanele mai sus menționate cercetate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova.
De ce oare nu s-a luat nicio măsură împotriva acestora, nici măcar suspendarea din funcție, ținând cont că unii, cum este cazul șefei de birou Aurelia Miulescu, au rămas pe poziții și au în continuare acces la documentele cercetate de către DIICOT? Poate totuși conducerea Senatului, adică cei patru senatori din fruntea Biroului Permanent – Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Paul Stănescu și Virgil Guran, vor cere socoteală lui Mario Oprea despre acest caz?