Exclusiv. Dincolo de 8 Martie: Femeile, regine doar o zi?
Femeile se bucură atunci când sunt apreciate și sărbătorite de 8 Martie. Dar vedem cazuri în care femeia primește un buchet de flori și cam atât…
Aici se oprește aprecierea femeii de către partener, sau de către cei din jur. Și uneori, din păcate, se mulțumește doar cu atât. Sau se uită doar la niște gesturi făcute față de ea de partener numai la anumite ocazii- zile aniversare, ignorând problemele din relația cu acesta în restul anului.
Merită ca femeile să se simtă apreciate doar la ocazii? Doar de 8 Martie? Femeile sunt regine doar o zi? Dezbatem pe marginea tuituror acestor întrebări cu psihologul și trainerul Ofelia Neagu.
„Atunci când vorbim de Ziua Femeii, 8 Martie, merită să ne amintim semnificația acestei zile, legată de condiția femeii.
Dacă ne uităm la condiția femeii de-a lungul anilor, observăm o evoluție pe ambele direcții – drepturi și responsabilități. Provocările femeilor în ziua de astăzi sunt din ce în ce mai multe, și acasă și la birou.
Probabil că de cele mai multe ori, provocările femeilor se referă pe de-o parte la a “jongla” cu din ce în ce mai multe responsabilități, încercând să îmbine viața personală cu cea profesională și la “barierele” și “cutumele” pe care le au de dărâmat, atunci când, de exemplu, încearcă să pătrundă în profesii care, în mod tradițional sunt considerate a fi apanajul bărbaților.
Și realitatea ne arată că femeile reușesc să “jongleze” cu responsabilități dintre cele mai diverse, reușesc să atingă ceea ce își propun”, spune Ofelia Neagu.
Uneori ne întrebăm de ce femeile ajung să accepte astfel de compromisuri
Însă, poate cea mai mare provocare a femeilor, rămâne, poate aceea de a-și construi o stimă de sine sănătoasă, care le ajută să facă față tuturor provocărilor. „Stima de sine sănătoasă le ajută, pe de-o parte să nu accepte compromisuri nesănătoase, să costientizeze ce merită și să ceară, să obțină ceea ce merită.
Le ajută să nu accepte să fie apreciate doar de 8 Martie, în timp ce în restul anului sunt ignorate, stau în relații disfuncționale, sau tensionate, după cum mai evidențiază psihologul. „Poate că uneori ne întrebăm de ce femeile ajung să accepte astfel de compromisuri nesănătoase?
Poate acest lucru se întâmplă în cazul unora dintre femei, ca urmare a educației, dacă tiparul văzut în copilărie acasă a fost unul în care femeia “lasă de la ea”, ca să fie bine și liniște în familie. În astfel de situații, posibil că se perpetuează tiparul preluat de la mama, până la o limită de la care nu vor mai putea tolera compromisurile. Însă, prețul plătit până femeile ating acea limită este, de cele mai multe ori, mult prea mare, evidențiază psihologul.
În alte situații, faptul că femeia acceptă situații toxice și compromisuri nesănătoase, se datorează unei încrederi scăzute în sine, a faptului că nu consideră că merită prea mult. Sunt femei care își lasă deoparte propriile nevoi, se pun pe sine pe ultimul loc și fac totul pentru cei din jur, tocmai datorită faptului că nu se valorizează pe sine.
Când putem vorbi de adevărata sărbătorire a zilei de 8 Martie
Ofelia Neagu consideră că femeile ajung să fie astfel epuizate, ajung să trăiască frustrări, mai ales în situația în care nu primesc la fel de mult pe cât oferă celorlalți. Mai mult, nu ies din relații toxice, în care li se arată că “sunt apreciate” cel mult în zilele aniversare și de 8 Martie, tocmai pentru faptul că nu au încredere că ar putea găsi ceva mai bun și nu consideră că merită ceva mai bun decât ceea ce au.
”Auzim de multe ori expresiile care ilustrează perfect astfel de situații- “cine mă mai ia pe mine acum la vârstă asta?”, sau “cine mă mai ia pe mine, acum că am un copil?”…sau “și dacă nu găsesc pe cineva mai bun/ unde găsesc eu ceva mai bun?”…și compromisurile continuă, din păcate. Ce poate face o femeie? În primul rând să conștientizeze tipare relaționale disfuncționale, și să lucreze cu sine pentru a crește încrederea în sine, astfel încât să conștientizeze ce merită, ce este tolerabil în relaționare și ce nu”.
Ce merită schimbat? În primul rând, potrivit psihologului, avem nevoie de o educație a femeilor, care să le învețe pe acestea să se valorizeze, să conștientizeze valoarea lor că oameni și femei, să conștientizeze ce merită- o relație bună și o viață bună. Avem nevoie că femeile să înțeleagă că în momentul în care acceptă compromisuri cu viață lor, prețul plătit este mult prea mare.
Psihologul Ofelia Neagu subliniază că e necesar probabil ca schimbarea să se petreacă în ambele direcții.
„Și de partea celor care consideră că a aduce o floare sau un cadou compensează lipsa de respect din timpul anului față de femeia respectivă și din partea femeilor, pentru a nu mai accepta un comportament lipsit de respect, dacă acesta este “compensat” cu flori sau cadouri o dată sau de două ori pe an, la anumite sărbători. În momentul în care acest lucru se întâmplă și femeile se respectă pe sine, probabil că putem vorbi de o sărbătorire a zilei de 8 Martie în adevăratul sens al cuvântului.
Pentru că 8 Martie este despre drepturile și condiția femeii…în toate zilele anului, nu doar într-o singură zi”.
.