EXCLUSIV. Directorul Institutului Cantacuzino acuzat de hărțuire și conflict de interese
Respectarea legilor este doar un moft pentru favoritul premierului, impus în martie 2021 la conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino București, generalul de brigadă Florin Oancea, iar cine nu-i cântă în strună zboară din institut, dar ANI îl protejează în continuare.
Dezinfectantul necorespunzător de la Craiova, autorizat de Institutul Cantacuzino
PUTEREA a semnalat faptul că în perioada stării de urgență din 2020, mai exact în perioada 31.03.2020-03.04.2020, autorit
Imediat după această dezinfectare, președintele unei asociații de proprietari din Craiova, Petre Becheru, a sesizat Direcția de Sănătate Publică Dolj care a dispus oprirea folosirii produsului Aldezin pentru dezinfecția spațiilor utilizate de populație și totodată a amendat dezinfectatorii cu motivația „că produsul nu este utilizat corespunzător și că, la acea dată, produsul Aldezin nu era autorizat pentru dezinfectarea de spații utilizate de populație, ci doar ca produs veterinar și echipamente tehnologice”.
Ca urmare a acestei situații, Petre Becheru, cere, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino mai multe informații despre avizarea produsului Aldezin și despre produsul în sine.
Dar, directorul Institutului Cantacuzino, generalul de brigadă Florin Oancea, nimeni altul decât protejatul premierului Nicolae Ciucă, îi dă un răspuns la mișto lui Petre Becheru, că vezi Doamne, informațiile solicitate de acesta nu fac obiectul informațiilor de interes public și aceste date pot fi luate de la producător.
Ulterior, Tribunalul București și Curtea de Apel București l-a obligat pe Florin Oancea să furnizeze informațiile solicitate de Petre Becheru, dar totodată să constituie la nivelul institutului o comisie, formată din subordonați ai dânsului, care să îl cerceteze disciplinar chiar pe domnul general pentru refuzul de comunicare a informațiilor solicitate. Dar acest proces l-a enervat foarte mult pe favoritul lui Ciucă, fapt pentru care a trecut la represalii. Și prima victimă a furiosului director de la Cantacuzino a fost consilierul juridic al institutului Sanda-Puica Șerban.
Rețeta Oancea: Abuzuri, hărțuire, răzbunare
De ce? Pentru că până la data de 25.02.2022, reclamantului Petre Becheru nu i-au fost comunicate informațiile solicitate prin instanță, fapt pentru care la data de 10.06.2022 el a deschis o nouă acțiune și astfel pe rolul Tribunalului București se află dosarul nr. 15693/3/2022 având ca obiect sancţiune pentru neexecutarea hotărârii din dosarul nr. 12105/3/2020.
Ulterior, la termenul din data de 08.09.2022, instanța a amânat cauza pentru îndeplinirea unor obligații de către reclamantul Becheru Petru-Ioan. În acest context, s-a dispus citarea consilierului juridic Șerban Sanda-Puica la locul de muncă, dar nici până astăzi aceasta nu a primit cererea de chemare în judecată de la pârâtul comandant Florin Oancea care asigură conducerea executivă a prestigiosului institut.
Mai mult, directorul impus de Ciucă la șefia Institutului Cantacuzino a concediat-o pe Sanda-Puica Șerban pentru ”absențe nemotivate la data de 14.06.2022, pe fondul stării sale de responsabilitate familială, fără respectarea termenului de preaviz. Ulterior, pe data de 05.10.2022, instanța de judecată a anulat decizia de concediere și a dispus înlocuirea deciziei de concediere cu sancțiunea reducerii din salariu, pe o perioadă de 3 luni. Sentința civilă nu este definitivă.
Dar, comandantul Florin Oancea a emis deja o sancțiune de reținere din salariu împotriva consilierului juridic Sanda-Puica Șerban. Însă, instanța de judecată a admis excepția conexității și a trimis dosarul având ca obiect contestația la decizia de reținere din salariu la dosarul de hărțuire la locul de muncă aflat deja pe rolul instanței unde reclamant este consilierul juridic Sanda-Puica Șerban și pârât este comandantul Florin Oancea.
Mai trebuie precizat că aceasta a fost sancționată de șeful Institutului Cantacuzino în anul 2021 pentru o ”faptă care nu există”, așa cum a decis instanța de judecată. Sancțiunea a survenit pe fondul unui raport în care s-a consemnat că ”a fost consultat portalul instanțelor de judecată cu privire la vreun posibil termen de judecată”, deși consilierul juridic cu atribuții pe linie procesuală a intenționat să consulte un dosar la arhiva unei instanțe pentru a putea pregăti apărarea în acel dosar
Generalul incompatibil Florin Oancea, protejat de ANI
Dar ceea ce se știe mai puțin este faptul că la ora actuală comandantul Institutului Cantacuzino, generalul Florin Oancea este într-o stare de incompatibilitate și conflict de interese, dar Agenția Națională de Integritate (ANI) deocamdată se face că nu vede această situație deși există o sesizare foarte bine documentată.
Practic, medicul ortoped generalul Florin Oancea este la ora actuală comandant al Institutului Cantacuzino, are un PFA și, astfel. prestează servicii medicale la diverse clinici private, dar, în același timp, este și medicul echipei de handbal feminin CSM București și mai nou Rapid București.
Dar trebuie precizat că unui ofițer în activitate îi este interzis, prin lege, „să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizații ori societăți comerciale”, dar generalul Florin Oancea are un P.F.A., înregistrat la O.N.R.C. și care produce foarte mulți bani.
Astfel, Florin Oancea prestează activități adiacente al căror obiect de activitate este autorizat ca PFA, respectiv prestează activități exercitate în baza profesiei liberale de medic (cabinet individual), precum și activități/servicii medicale, în baza unui contract individual de muncă (CSM București).
Peste toate acestea se suprapune funcția publică de Comandant-Director General al I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino”. Din aceste sinecuri el a încasat în 2021 circa 340.000 de lei. Oare cât mai tergiversează ANI să tolereze incompatibilitatea comandantului Florin Oancea?