Exclusiv Expert ucrainean despre invazia rusă: Putin nu se va opri la Ucraina!

Publicat: 09 mart. 2022, 01:18, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Exclusiv Expert ucrainean despre invazia rusă: Putin nu se va opri la Ucraina!

Se împlinesc deja două săptămâni de la invazia militară a Ucrainei de către Federația Rusă, iar deși președintele Zelenski s-a arătat deschis unui compromis diplomatic, viitorul țării vecine României este încă incert. În acest sens, jurnaliștii Puterea.ro au discutat cu expertul ucrainean Marianna Prysiazhniuk, în încercarea de a înțelege modul în care ucrainenii percep dinamicile conflictului.

Marianna, nu putem începe discuția fără a te întreba:  care este starea de spirit actuală a societății ucrainene?

Nici armata, nici poporul ucrainean nu se vor ceda. În fiecare zi mă uit la zeci de videoclipuri din Kherson, unde oamenii ies în stradă și protestează împotriva ocupanților care sunt înarmați. Ucrainenilor nu le este teamă de tancuri. Desigur, este înfricoșător, dar nu avem nimic de pierdut. Suntem pe pământul nostru. La Harkov, ocupanții au intimidat și au împușcat civili, potrivit unuia dintre prizonieri. Rușii au ordin să împuște civili.

La Mariopol se desfășoară o adevărată tragedie – orașul este blocat și rușii nu deschid un coridor umanitar în ciuda acordurilor pe acest subiect rezultate în urma negocierilor. Ei manipulează cu această problemă, acuzând Kievul. Da, odată au deschis un coridor pentru oameni, dar atenție! – spre Rusia! Spiritul de rezistență al oamenilor obișnuiți este o resursă foarte importantă astăzi și el crește.

Noi la Stopfake (think tank ucrainean pentru combaterea propagandei –n.r.) cercetăm zilnic cum Rusia încearcă să manipuleze: rușii îi conduc pe oameni la disperare cu blocada și bombardare infrastructurii civile, apoi aduc în discuție așa-numitul „ajutor umanitar”, filmează reportajele de propagandă și transmit lumii întregi că ei refugiații erau așteptați să iasă prin corridor.

Dar oamenii nu o primească nimic de la ei. În acest război, propaganda este la fel de periculoasă ca rachetele, iar oamenii noștri înțeleg acest lucru. După opt ani de război știm cum se comportă și îi cunoaștem complet, și mai devreme sau mai târziu ei vor fi trași la răspundere pentru crime de război. Știți de ce Harkov, Herson, Mariopol sunt bombardate cu un cinism deosebit? Acestea sunt orașe unde oamenii în majoritatea lor întotdeauna vorbeau rusă și nici o dată nu au fost probleme inter-etnice. Când trupele ruse au invadat Ucraina, locuitorii i-au arătat lui Putin că se consideră ucraineni și nu au nevoie de nicio „russkyi mir”. Acest lucru îl înfurie groaznic pe Putin!

Negocierile diplomatice între Kiev și Moscova sunt, cel puțin deocamdată, departe de un consens. Care sunt principalele impedimente dar și liniile roșii pe care Ucraina nu le va accepta?

Rusia poartă război împotriva Ucrainei deja de opt ani, peste 2.500 de militari ruși și peste 50 de tipuri de arme sunt staționate în regiunea ocupată Donbas, iar bombardamentele de artilerie asupra Ucrainei au fost efectuate permanent din regiunea Rostov (Rusia). Apoi este vorba desăre ocuparea Crimeei și persecuția tătarilor din peninsula. Iar, nu în ultimul rând, vorbim despre o invazie pe scară largă în ultimele 14 zile.

Orașe au fost distruse, aproximativ 300 de civili au fost uciși, inclusiv aproape de 40 de copii, până în acest moment. Rusia bombardează spitale, școli și maternități. Rusia minte că folosește arme de înaltă precizie, deși au existat rapoarte despre utilizarea bombelor cu vid. Rusia minte de opt ani – perioadă în care, propaganda rusă creează o imagine a „genocidului” populației de vorbitoare de limbă rusă în Ucraina, creând un pretext oficial pentru invazie. De fapt, astăzi orașele rusofone din Ucraina sunt distruse chiar de ruși. Este practic încă un genocide al Rusiei asupra națiunii ucrainene, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istorie. Despre ce compromisuri putem vorbi? Putem vorbi doar despre justiție internațională.

Președintele Zelenski  a făcut apel pentru impunerea unui no fly zone din partea NATO, lovindu-se apoi de refuzul Alianței. Totodată,  pe baza informațiilor actuale, Polonia nu va livra avioane de luptă Ucrainei. Cum poate ajuta Occidentul regimul de la Kiev?

Știm că nu există un consens asupra acestei probleme, chiar și între partenerii noștri. Dar partenerii ar trebui să-și amintească că Putin nu se va opri în Ucraina. A exprimat acest lucru foarte clar.

În al doilea rând, cred că este necesar să se dialogheze separate și cu unele state, fiind subiecte de drept internațional, acestea pot decide cum să își mărească nivelul de securitate. Aici nu este vorba doar despre Ucraina. Rusia a efectuat deja niște atacuri asupra obiectivelor nucleare din Cernobîl și Zaporijia. În plus, personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl este ținut ostatic. Credeți că o catastrofa nucleară va fi o problemă doar pentru Ucraina? Acesta ar fi sfârșitul Europei. În acest context, cooperarea cu România, Polonia și Țările Baltice este foarte importantă.

Mai mult, statele baltice sunt următorul obiectiv al lui Putin. În plus, au existat amenințări uriașe la adresa României de când Rusia a ocupat Crimeea, întrucât întreaga peninsulă a devenit o bază militară. Totodată, cooperarea experților în drept international privind crimele de război, comise de către ruși, și următoarea întărire a sancțiunilor sunt, de asemenea, subiectele semnificative.

Apoi, președintele Iohannis și președintele Duda, al Poloniei, au fost inițiatorii formatului „B9” de întărire a flancului estic al NATO. Acesta este momentul fix să să demonstreze că acest format este funcțional.

Zelenski este ținta numărul unu al soldaților ruși. Într-un scenariu extrem de sumbru în care președintele ucrainean ar fi asasinat care va fi impactul asupra forțelor naționale și cine l-ar putea succeda în funcția de conducător al acestora?

Nu cred că este posibilă asasinarea președintelui. Am citit că trupele lui Kadîrov au fost trimise special cu acest scop. Dar,  multe dintre  coloanele lor militare au fost deja distruse, inclusiv comandantul lor Dacă luăm în considerare alți mercenari (de exemplu „Vagner”), serviciile de informații ucrainene au demonstrat deja că îi pot indentifica și captura sau ucide. Președinte Zelenski se află la Kiev și ține zilnic briefing-uri la centrul de presă al Bankova (strada unde să afla Președenția), pe care eu însămi l-am vizitat de multe ori, și pot confirma că acesta este Biroul Președintelui.

În același timp, unde este Putin acum? – acesta este un lucru interesant! Cel mai recent videoclip cu el vorbind cu însoțitoare de bord s-a dovedit a fi fals. Prin urmare, o lovitură de stat mai degrabă poate va avea loc la Moscova, decât mercenerii lui Putin să-l ucidă pe președintele Ucrainei.

Să nu uităm că situația pentru Rusia devine mai complicată de la o zi la alta. Moscova tace cu privire la pierderi (aproape 12.000 de soldați ruși).  Există un ordin de evacuare a cadavrelor, conform căruia această evacuare este permisă doar în timpul nopții, iar medicii din Belarus sunt obligați să tacă că spitalele lor sunt supraaglomerate de ruși răniți. Cred că, pe zi ce trece, Rusia este din ce în ce mai puțin interesată de uciderea lui Zelenski.

Cum percepe Kievul, în momentul de față, strategia militară a Rusiei? Care sunt principalele ținte și unde se vor opri?

Pot să vă spun cum arată strategia din punct de vedere informațional. În primul rând, decizia de a invada Ucraina a fost luată mult mai devreme de momentul în care Putin a proclamat războiul, în dimineața de 24 februarie. Acest lucru este dovedit de faptul că ședința Consiliului Național de Securitate, în care liderii ruși au recunoscut independența „republicilor” din Donbas a fost înregistrată înainte, deși canalele de propagandă susțineau că ar fi fost vorba de o transmisiune în direct. Pur și simplu, ora de pe ceasul ministrului Șoigu era diferită de cea a momentului difuzării emisiunii.

Spun asta pentru a clarifica faptul că invazia a fost planificată și din punct de vedere informațional, și military. Experții din Ucraina ai  StopFake au înregistrat un val de narative  propagandistice despre așa-zisul genocid presupus făcut împotriva locuitorilor din Donbas, maratve apărute chiar în noiembrie 2021, avertizând atunci că se creează pretextul pentru atacarea Ucrainei. Personal, eu cred că evenimentele recente din Kazahstan au fost, de asemenea, un element de elaborare a unui scenariu în care ar fi implicate forțele CSTO.  

O posibilă joncțiune terestră între Odesa și Transnistria realizată de către trupele ruse ar putea reprezenta o amenințare directă pentru Republica Moldova ?

Odesa este una dintre țintele principale a ocupanților ruși. Constant sunt anunțuri privind alertele aeriene sau atacuri pe mare, pentru că ocupanții pregătesc o amplă ofensivă. Cu toate acestea, sunt 14 zile de rezistență ceea ce  arată că armata ucraineană se apără eroic atât în Odesa cât și toate orașele principale. Mai mult, ieri armata ucraineană a scufundat o navă rusească în Marea Neagră, pe coasta orașului Odesa.

În acest context, atenția la teritoriu Transnistriei trebuie să fie extrem de mare. Eu urmăresc starea de spirit din regiunea necontrolată prin toate mijloacele disponibile pentru mine și vreau să spun că atitudinea față de invazia militară a Tiraspolului este ambiguă. Pur și simplu ei au interese diferite față de Moscova, dar acolo sunt prezente trupe rusesti, gata de luptă.

Este o problemă regională iar România și Ucraina trebuie să își coordoneze eforturile pentru a scoate armata rusă din regiune. Țin legătura cu jurnaliștii români și moldoveni 24/7 și știu că la București există această înțelegere, în timp ce în Moldova încă se desfășoară operațiuni de propagandă, atât împotriva Ucrainei, României, cât și împotriva Moldovei însăși. Acest lucru este bine cunoscut și înțeles și la Chișinău. După încheierea războiului din Ucraina, aceasta ar trebui să devină preocuparea principal a guvernului moldovean.

Toate aceste amenințări au fost exprimate clar de Moscova, în primul rând, când a cerut retragerea pozițiilor NATO din România și Bulgaria și, în al doilea rând, deja în timpul invaziei pe scară largă, când Lukașenko (care este și el implicat în atacul asupra Ucrainei) a arătat o hartă  a scenariilor ofensive asupra teritoriu Ucrainei, artă în care Transnistria a fost una direcțiile de atac. După datele presei din Republica Moldova, în Transnistria sunt până la 2.000 militari ruși (dar nimeni nu știe cu siguranță, pentru că Rusia oferă pașapoarte celor din regiunea separatistă și-i recruează pe localnici la serviciu în armată), ceea ce nu va schimba critic situația pentru Ucraina, dar va schimba pentru România, pentru că linia ostilităților se va extinde semnificativ, eu având  mari îndoieli că regimul de la Chișinău ar putea păstra controlul într-o astfel de situație critică.

Marianna Prysiazhniuk, este jurnalistă ucraineană, corespondentul special al agenției GLAVCOM și fact-cheker al proiectului StopFake. Este specializată în subiecte ce țin de sfera relațiilor internaționale, managementul conflictului și  combaterea propagandei.