Exclusiv. Happy Cinema, singurul cinema de mall care s-a redeschis în București: „Ne-au trecut pragul peste 7.600 de spectatori”
Happy Cinema, aflat în incinta Liberty Center din București, este singurul cinema care s-a redeschis într-un mall, de la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, atunci când sectorul cultural a primit undă verde pentru a-i primi pe spectatori în sălile de cinema și de teatru.
Autoritățile au hotărât redeschiderea sectorului cultural, la o capacitate de funcționare între 30-50%, în funcție de rata de infectare la mia de locuitori. Happy Cinema, spre exemplu, are mai multe locații în toată țara.
Dacă în București și în Alexandria, gradul de ocupare este la 30%, în Buzău, Focșani, Bistrița și Bacău, gradul de ocupare este de 50%. Diana Cercel, manager de marketing, a povestit pentru Puterea.ro despre trecut și prezent.
Câte persoane au venit să vizioneze un film de la redeschiderea cinematografului?
De la redeschiderea Happy Cinema București, pe 25 ianuarie 2021, ne-au trecut pragul peste 7.600 de spectatori. În prezent, în București, încă suntem singurul cinema de mall redeschis. Publicul este dornic să revină în sala de cinema, am avut un feedback extrem de pozitiv. Spectatorilor le-a fost dor să socializeze, să intre în atmosfera de cinema, să simtă acel miros specific de popcorn proaspăt și să se relaxeze pe durata unui film. Am făcut mari eforturi să aducem o selecție de filme pe placul publicului și avem premiere atractive. Avem în program și Monster Hunter 3D, primul blockbuster lansat în 2021 și realizat de un mare studio hollywoodian.
Există încă o reticență din partea lor să vină la film?
Cei care au venit la film nu au fost reticenți, dar pentru cei care încă au rezerve să vină la cinema am dezvoltat o platformă de streaming online, lansată anul trecut. Pe platforma online, utilizatorii pot accesa de acasă o varietate de producții.
Ce măsuri de precauție se respectă?
La Happy Cinema, se respectă toate măsurile de siguranță recomandate de autorități. Capacitatea sălilor este redusă, iar între spectatori este alocat câte un scaun liber. Prin excepție de la această regulă, minorul în vârstă de sub 12 ani poate sta pe scaunul de lângă adultul însoțitor, iar un însoțitor adult poate sta lângă maximum doi minori, fără a avea spații libere între ei.
Au fost montate panouri de plexiglas la casele de marcat și indicatoare pentru păstrarea distanței regulamentare de 1,5 m între persoane (pentru organizarea cozilor la intrarea/ ieșirea din locație/casa de bilete). Au fost montate dispensere cu soluții dezinfectante.
Au fost eșalonate orele de început și de sfârșit ale proiecțiilor, în așa fel încât să nu se suprapună orele de acces și ieșire din mai multe săli, evitându-se astfel aglomerarea spațiilor comune.
Dezinfectarea suprafețelor și obiectelor se face regulat, iar personalul poartă mască de protecție în permanență. Se monitorizează temperatura angajaților la intrarea în tură, se face un triaj observațional atât personalului cât și spectatorilor.
Îi încurajăm pe spectatori să respecte regulile de funcționare și facem tot posibilul ca spectatorii să fie în siguranță.
Sunt costuri mai mari odată cu igienizarea spațiilor?
Costurile sunt mai mari pentru igienizare și sunt pierderi și datorită capacității reduse de funcționare, dar momentan nu avem în plan scumpirea biletelor pentru că dorim, întocmai, să îi încurajăm pe oameni să vină la cinema fără să-și consume tot bugetul alocat pentru petrecerea timpului liber. Am fost și vom rămâne un cinema cu prețuri accesibile și cu un grad ridicat de calitate a serviciilor.
Cum v-a afectat pandemia?
Pandemia ne-a afectat enorm. Din momentul închiderii, veniturile cinematografelor noastre din București, Bacău, Buzău, Bistrița, Focșani și Alexandria au fost zero. Tot sistemul nostru de funcționare a fost bulversat, iar incertitudinea cu care ne confruntăm afectează grav toată industria. Noi am încercat să ne reinventăm și să găsim soluții pentru a oferi în continuare experiențe cinematografice care să încânte publicul.
La nivel financiar, chiar și cu redeschiderea locațiilor, pierderile sunt semnificative. Nu am renunțat însă la planurile pentru extinderea rețelei, ne pregătim pentru deschiderea a trei noi locații: în Vaslui, Slobozia și încă un cinema în București, în Colosseum Mall.
Angajații au fost în șomaj tehnic, suportat de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Happy Cinema a obținut finanțare prin IMMINVEST atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții, și urmează să aplice și pentru granturi nerambursabile pentru capital de lucru și investiții, prin OUG 130/2020.
Care a fost nivelul pierderilor financiare de anul trecut?
În 2020, am suferit o scădere de aproximativ 75% a indicatorilor financiari. Chiar și cu redeschiderea, situația nu este ideală la nivel financiar, iar studiile arată că în 2023-2024 se va reveni la cifrele din 2019. Sperăm totuși că vom putea avea continuitate anul acesta și nu vom fi nevoiți să mai închidem cinematografele o perioadă îndelungată.
Citește și: