Exclusiv: Imaginile jafului de la Otopeni. Lucrări fantomă plătite cu milioane de euro (foto și video)
Câteva zeci de conducte sau țevi abandonate prin bălării, resturi de cherestea sau fier beton ori câteva utilaje ruginite sunt ceea ce se poate vedea pe locul unde ar fi trebuit să existe de ani buni stații de epurare sau pompare. Lucrări de 35 de milioane de lei, executate parțial sau deloc, fac obiectul unei anchete pornite de DNA la Primăria Otopeni.
Faptul că există o anchetă a intrat în atenția publică marți, când procurorii au descins la sediul administrației locale.
„În cursul zilei de 13 septembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare la o instituție publică situată în județul Ilfov.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis biroul de presă al DNA, referitor la acțiunea demarată marți.
Contractul vizat de DNA
Surse din apropierea anchetei ne-au transmis că este vorba de primăria Otopeni, condusă de liberalul Silviu Constantin Gheorghe, iar contractul vizat este legat de licitaţia internaţională organizată în 2011 pentru finanţarea, proiectarea şi executarea infrastructurii de bază în Oraşul Otopeni.
Mai exact, contractul prevedea executarea a 54 km de infrastructură rutieră şi edilitară completă – apă, canalizare menajeră şi pluvială, reţea de hidranţi, a patru staţii de epurare, patru staţii de pompare şi tratare a apei, iluminat public cu leduri, infrastructură pentru telecomunicaţii.
„Această licitaţie a fost un succes, finalizându-se cu semnarea contractului menţionat. În acest moment este realizat şi predat proiectul complet de execuţie pentru etapa I a investiţiei (cartier Ferme + cartier Odăi) începându-se în ritm alert lucrările pentru cartierul Ferme”, se arată pe pagina de internet a Primăriei Otopeni, fără a se specifica însă care este „acest moment” (data) la care se face referire și ce s-a întâmplat în continuare cu respectivul contract.
Ce s-a dorit și ce s-a realizat
Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, contractul referitor la „Infrastructura de bază în Orașul Otopeni” a fost câștigat de Asocierea S.C. Romstrade S.R.L. – S.C. Arcadia Engineering S.R.L. cu lider S.C. Romstrade S.R.L, firmă controlată de Nelu Iordache.
Arcadia Engineering (București), contrololată de Florin Nistor, cunoscut ca un apropriat al primarului din Otopeni, avea rolul de a asigura serviciile de proiectare, proiectul tehnic, detaliile de execuție și documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire.
Anunțul de atribuire a fost făcut pe 1 februarie 2012 iar valoarea totală era de 1.112.552.320 lei. Criteriul de atribuire a fost „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.
Deși, conform contractului, „ofertantul trebuie să asigure finanțarea pe perioada execuției din surse proprii, atrase sau mixte”, acest lucru se pare că nu s-a întâmplat.
Surse din apropierea anchetei susțin că ar fi existat un avans de aproximativ 35 de milioane de lei, pe care antreprenorul l-ar fi motivat inițial prin necesitatea achiziției de materiale. Ulterior, ar fi fost explicat prin „organizare de șantier”.
Cert este că, la zece ani de când au fost plătiți bani pentru canalizare, stații de epurare sau pompare, lucrările nu sunt și executate. Imagini de la fața locului, obținute în exclusivitate de Puterea.ro, arată că în continuare sunt abandonate aici zeci de țevi, resturi de fier beton sau scânduri putrezite. Pe locul unde ar fi trebuit să fie o stație de epurare nu este decât o mică baltă (video).
Conform surselor Puterea.ro, ancheta procurorilor DNA vizează atât funcționari din administrația locală cât și foști angajați ai Romstrade, în prezent salariați la stat sau în instituții din subordinea Primăriei Generale a Municipiului București.
Am înceract să îl contactăm pe primarul Otopeniului, Silviu Gheorghe, pentru a ne oferi explicații referitoare la descinderea DNA, dar nu am reușit să intrăm în legătură cu el. Primăria Otopeni nu are un birou de presă, motiv pentru care nu am putut obține nici de aici o reacție. Vom reveni cu un punct de vedere de îndată ce îl vom avea.