Exclusiv. Între bine și rău: Adevărul despre dezvoltarea personală, dincolo de motivaționale
Auzim și vedem peste tot în jurul nostru tot felul de citate motivaționale, mobilizatoare, mai mult sau mai puțin benefice. Unele pot să ne ajute o perioadă, oferindu-ne o altă perspectivă despre cum să gestionăm mai bine anumite situații. Altele, dimpotrivă ne pot face rău dacă nu conștientizăm capcanele lor.
Dar, în ce fel idei aparent motivaționale pot ajunge să fie toxice și să ne mențină mai degrabă în probleme? Am stat de vorbă în acest sens cu psihologul și trainerul Ofelia Neagu, care prezintă pentru Ziarul Puterea doar câteva dintre ideile de dezvoltare personală ce pot mai degrabă să ne facă rău și să ne mențină în situații toxice. Atunci când nu stăm să analizăm tot ce implică ele, le preluăm fără a vedea în ce măsură acestea sunt corecte, sau ni se potrivesc.
„Iubirea necondiționată. Este poate una dintre cele mai frecvent vehiculate idei în mediile de dezvoltare personală- faptul că iubirea trebuie să fie necondiționată. Uneori ne simțim chiar și vinovați pentru că, în mod firesc, de multe ori acest lucru nu ne reușește. Și este normal să nu reușească, mai ales când, din partea celuilalt, avem parte de comportamente toxice, sau vorbim de relații personale și/ sau profesionale care nu ne sunt benefice. Aici este vorba de o confuzie destul de mare între iubirea că sentiment și relaționare/ calitatea relației, a interacțiunii dintre cele două persoane”, este de părere Ofelia Neagu.
Psihologul mai evidențiază că iubim cealaltă persoană pentru calitățile sale, nu din interes, dar trebuie să înțelegem că iubirea este alimentată de comportamente de calitate, prin urmare în lipsa lor, este greu de crezut că ar putea evolua, cu excepția situației în care confundăm iubirea cu dependență emoțională de cealaltă persoană. Cât aceste comportamente de calitate nu există, merită să vedem dacă nu confundăm iubirea cu dependență emoțională. Mai mult, fapul că iubim o persoană, nu înseamnă că tolerăm orice comportament negativ al sau, fără să punem limite.
„Dacă facem acest lucru și iubim fără a există și a cere o recoprocitate, sau fără a pune limite în mod sănătos în relație, deschidem calea către o relaționare toxică. Prin urmare, sentimentul există, dar relația și comportamentele se negociază”.
Care este riscul
A doua idee de dezvoltare personal în sensul deloc bun, menționată de către Ofelia Neagu este „Totul se întâmplă spre binele tău/ Eșți perfect acolo unde ești acum”.
„Poate că nu totul este spre binele meu și merită să iau niște decizii pentru a face niște schimbări. Faptul că ne agățăm de ideea că tot ce se întâmplă este spre binele nostru ne poate ajută și ne poate face rău, în același timp. Ne poate ajuta în sensul în care într-o mare de probleme cu care ne confruntăm ne poate da o speranța, o ancora de care să ne agățăm și să putem transformă situația pe care o trăim în ceva constructiv pentru noi”, subliniază Ofelia Neagu.
Ea mai vorbește despre faptul că, pe de altă parte, riscul este să ne determine să tolerăm situații care nu ne sunt benefice pentru că, nu-i așa, “totul este spre binele nostru”, în loc să ne mobilizeze să facem schimbări în viață noastră. Mai mult, este posibil că în punctul în care am ajuns să fie deviat de la traseul pe care ni l-am propus, iar în momentul în care din start presupunem că orice etapă și orice punct în care am ajuns este exact cel în care trebuie să fim, nici măcar nu vom mai verifică dacă suntem pe calea bună către obiectivul pe care ni l-am propus. În acest fel vom putea fi deviate foarte ușor de pe o direcție pe care ne-am setat-o.
Gândul singur nu acționează în locul nostru
„Dacă îți doreșți poți să reușești orice/dacă îți setezi intenția și vizualizezi, poți reuși” – iată o a treia idee care se aliniază celor menționate de mai sus de către psiholog.
Ei bine, intenția nu este suficientă pentru a reuși. Nu fără acțiune. „Este exact tipul de idee care ne poate ține în zona de inacțiune, de gândire magică, în care orice este posibil și este suficient doar să te gândeșți și magic se întâmplă, sau magic apare o oportunitate. Mai mult, ideea că putem reuși orice, ne poate duce în extremă, după un eșec, într-o zona de frustrări și dezamăgiri pentru că, realist, oricât am fi de ambițioși, nu putem reuși să obținem chiar orice”.
De ce? „Pentru că atunci când ne stabilim obiective, este important să fim și realiști, să evaluăm ce resurse avem și ce resurse putem dezvoltă, în mod constructiv și realist”. Mai mult, obiectivele trebuie să fie foarte realiste și dincolo de e ne seta intenția de a le atinge, să și acționăm constant și constructiv pe această directive. Gândul singur și vizualizarea nu acționează în locul nostru.
Merită să facem diferența
O a patra idee: „Dacă nu ți-a ieșit, înseamnă că nu era pentru ține”. Sau, dacă nu mi-a ieșit, poate am avut o strategie greșită, sau nu am evaluat corect situația, modul de acțiune, poate chiar resursele necesare. Clișeul, destul de mult vehiculat, ne poate conduce în situația în care abandonăm mult prea ușor un drum, cedăm mult prea ușor atunci când apar obstacole.
Departe de a fi încheiat subiectul și lăsând loc unor viitoare discuții pe tema inepuizabilă, Ofelia Neagu conchide că merită să facem diferența, atunci când vorbim de propria dezvoltare personală între idei care cu adevărat ne susțin, ne împing înainte și ne ajută să evoluăm. „Și idei care ne mențin în zona gândirii magice, a inacțiunii, sau ne alimentează niște tipare de gândire neconstructive și merită să preluăm cu discernământ din ele, gândindu-ne la toate implicațiile lor”.