Exclusiv. La 13 ani de la achiziția platformei Rocar, Immofinanz încă nu i-a decis viitorul
După cum spun oficialii austriecilor de la Immofinanz, compania nu are un plan specific pentru platforma Rocar de 18 hectare, în acest moment toate resursele investitorului fiind îndreptate către renovarea și reconversia Bucharest Financial Plaza, clădire cumpărată recent cu 36 milioane de euro de la BCR.
Immoeast, fosta filială a Immofinanz din Estul Europei, a cumpărat în 2008 de la grupul Longbridge, coordonat de omul de afaceri Henry Dan Solomon, cu circa 200 de milioane de euro cinci terenuri cu potențial imobiliar, în suprafață totală de 30 de hectare, printre care se aflau fostele platforme industriale Ventilatorul și Rocar din București.
În toamna 2019, Immofinanz a vândut terenul Ventilatorul, la pachet cu o clădire de birouri, pentru 39 milioane de euro către One United Properties, care dezvoltă în loc un proiect mixt cu circa 700 de apartamente și clădiri de birouri. Lotul Rocar, de 18 hectare, este singurul activ rămas în proprietatea companiei, din portofoliul Longbridge după 13 ani de la achiziție.
„La 31 decembrie 2019, proiectele pe care le aveam în lucru aveau o valoare totală de 173,2 milioane de euro. România este o piață cheie în ce priveste proiectele de dezvoltare, valoarea totală a acestora fiind de 94,3 milioane de euro”, spun reprezentanții Immofinanz în România. Trebuie menționat că proiectele aflat în lucru includ proiectele planificate de dezvoltare, terenurile care nu includ construcţii și/sau proiectele suspendate temporar.
Investiții în extinderea myhive
„Strategia noastră este consecventă în ce privește portofoliul din România. Așadar, ne concentrăm pe clădirile de birouri care se potrivesc conceptului nostru internațional myhive. Tocmai am achiziționat fostul sediu central BCR, o tranzacție emblematică pentru piața locală. Suntem în proces de extindere a conceptului myhive în portofoliul nostru de clădiri, proces pe care l-am finalizat de curând în două dintre clădirile noastre de birouri, respectiv myhive | IRIDE eighteen și myhive | IRIDE nineteen. Avem în plan, de asemenea, să ne extindem în zona de retail, cu brandurile noastre VIVO! și STOP SHOP”, sunt planurile pe termen scurt și mediu ale investitorului austriac, potrivit reprezentanților săi..
Interesant e că deși parcurile logistice sunt la mare căutare acum, Immofinanz rămâne consecvent strategiei sale. Ieșită de pe piața de profil în 2015, după vânzarea portofoliului de spații logistice globale, inclusiv românești, evaluat la 550 de milioane de euro, companiei Logicor, divizie a fondului american de investiții Blackstone, compania își consolidează prezența pe segmentele retail și office.
Avantajul Immofinanz e că spre deosebire de clădiri, care se degradează dacă nu sunt folosite, terenurile nu, doar, eventual, le scade sau crește valoarea în funcție de starea economiei în general și a pieței imobiliare în special. Iar la Rocar s-a discutat despre dezvoltarea unui proiect de retail sau a unuia rezidențial, dar doar s-a discutat.