EXCLUSIV. Laurențiu Barangă, trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, este în continuare șef la Spălarea Banilor
Fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), Laurențiu Barangă, a fost trimis în judecată în decembrie 2020, în stare de arest la domiciliu, de procurorii Parchetului General în dosarul falsificării diplomelor de studiu. Dar, surprinzător, din punct de vedere legal, este este și acum președinte la ONPCSB.
Cîțu a centrat pentru Barangă, Cîțu trebuie să dea cu capul pentru… Barangă
Laurențiu Barangă a fost acuzat de procurorii Parchetului General de patru infracțiuni continue de înșelăciune, o infracțiune simplă de înșelăciune pentru care s-a constituit parte civilă chiar Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, două infracțiuni de fals în declarații, de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și o infracțiune de uz de fals în formă continuată.
Dar, deși acesta este în arest la domiciliu, adică nu își poate exercita activitatea pentru funcția în care a fost numit, el este în continuare președintele de la Spălarea Banilor.
De ce? Foarte simplu. În Hotărârea nr. 746/2020 privind numirea președintelui Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din 4 septembrie 2020, promovată de ministrul Finanțelor de la aceea vreme, Florin Cîțu, și semnată de premierul Ludovic Orban, se precizează foarte clar: „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, domnul Laurențiu Baranga se numește în funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, cu rang de secretar de stat, pentru un mandat de 4 ani”.
Dar tot această hotărâre de Guvern mai stipulează că „începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se constată încetarea valabilității mandatului de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al domnului Daniel-Marius Staicu”.
Dar până acum, premierul Florin Vasile Cîțu, cel care l-a propus ca ministru de Finanțe pe Barangă la șefia oficiului, n-a emis încă o hotărâre de Guvern pentru „încetarea valabilității mandatului de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al domnului Laurențiu Barangă”.
Practic, Cîțu, cel care l-a propus în septembrie 2020 pe Barangă, acum trebuie să-l demită pe acesta mai ales că este trimis în judecată în stare de arest la domiciliu. De ce oare nu a făcut-o?
Orban și Cîțu lăsați în ofsaid de Barangă
Nu cumva Florin Cîțu și Ludovic Orban au fost prinși în ofsaid cu numirea lui Laurențiu Barangă la șefia oficiului? Cam da, dacă ținem cont de faptul că Legea nr.129.â din 11 iulie 2019 stipulează că preşedintele şi vicepreşedintele ONPCSB.trebuie „să fie licenţiaţi şi să aibă cel puţin 10 ani vechime într-o funcţie economică sau juridică”.
Dar, el a menționat în CV că din 2009 și până la numirea în septembrie 2020, adică timp de 11 ani, a fost director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Numai că după declanșarea scandalului, ORNISS a precizat că „în ultimii 4 ani, domnul Barangă Laurenţiu nu a avut nicio relaţie instituţională cu ORNISS”. Ca atare, el nu îndeplinea condiția de a fi numit pe această funcție pentru că nu avea zece ani vechime „într-o funcţie economică sau juridică”.
Practic, Barangă avea doar șapte ani în funcția de la ORNISS, iar acesta a prezentat documente de studii falsificate și ulterior desființate de către instanța de judecată încă din anul 2016.