EXCLUSIV. Ministrul Ciprian Teleman vrea să îngroape SN Radiocomunicații SA cu sprijinul unui director impus și garantat de PSD
Ministrul USR al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Sergiu Teleman, este pe punctul de a îngropa Societatea Națională Radiocomunicații SA printr-un aranjament „țesut” de fostul secretar de stat din cabinetul Orban, Marian Murguleț, în prezent președintele consiliului de administrație de la această societate.
Murguleț, lobby-stul lui Brad
În cursul săptămânii trecute, ministrul Ciprian Sergiu Teleman a fost dus de către Marian Murguleț să vadă care-i pulsul la SN Radiocomunicații. De fapt, a fost o întâlnirea cu actualul director general al societății Eugen Brad al cărui mandat de patru ani a expirat.
Practic, Marian Murguleț a făcut lobby pe lângă ministrul USR al Cercetării ca să i se prelungească mandatul lui Eugen Brad în ședința de mâine a Consiliului de Administrație de la SN Radiocomunicații SA.
Trebuie precizat că S.N. Radiocomunicații SA dispune de 630 locații la nivel național, cu un personal ce totalizează 1.270 specialiști în radiocomunicații care asigură buna funcționare a echipamentelor electronice moderne, 24 din 24 ore, în interesul țării și pentru informarea populației (96% acoperire teritorială) prin transmisiile terestre digitale în format DVB-T2 a programelor publice de televiziune, programelor publice de radio în format analog.
De asemenea, rețeaua digitală de Radio Relee, ce totalizează 3470 Km, asigură transportul și distribuția programelor naționale de radio, televiziune, și comunicații electronice.
În ultimii trei ani, SN Radiocomunicații SA a pierdut 200 milioane lei
Numai că, directorul Eugen Brad, numit pe 3 martie 2017 de fostul ministru PSD al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a fost preocupat de scaunul său și mai puțin de bunul mers al societății, adică să implementeze un management performant.
Mai multe instituții de forță ale statului român au primit în ultima perioadă o serie de informări privind numeroasele „performanțe” manageriale ale directorului general Eugen Brad.
Într-una dintre ele se menționa faptul că „în ultimii trei ani S.N.Radiocomunicaţii SA a pierdut pentru serviciul de emisie terestră a programelor de televiziune circa 200. 000.000 de lei”, în condiţiile în care, în 2016, numita „Dezvoltare provizorie a Multiplexului 1 free to air a cunoscut o creştere progresivă în acoperirea teritorială și a populaţiei, odată cu transformarea eşalonată a Emiţătorilor Tv.UHF din analog în digital DVB-T2, ajungându-se în luna decembrie 2016 la peste 95% acoperire teritorială pentru cele 9 programe Tv. emise terestru, cu recepție gratuită pentru populație, dintre care un program este transmis în format HD, aparţinând televiziunii publice, S.R.Televiziune”.
Favorizarea prin non combat a firmelor de cablu
Într-un alt document se menționează un aspect extrem de grav. „Prin neimplementarea proiectului privind dezvoltarea televiziunii digitale terestre cu toate cele 3 Multiplexe de către S.N.Radiocomunicaţii, au fost favorizate în mod direct, întâmplător sau nu, firmele care transmit programe de televiziune prin cablu sau fibră optică care nu au pierdut 30 – 35% din clienţii persoane fizice şi juridice, aşa cum sa întâmplat la trecerea difuzării terestre în format digital a programelor publice şi comerciale de televiziune, în ţări precum Franţa, Italia, Germania, Olanda, Spania, Anglia, Portugalia, Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Belgia, Ungaria, etc”, se precizează în documentul deținut de PUTEREA.
Se pregătește casarea rețelei de radio-relee în lungime totalp de 3.470 km
Potrivit informațiilor deținute de PUTEREA, în urmă cu câțiva ani, specialiști de la firma similară cu SN Radiocomunicații SA a statului maghiar apreciau orientarea celor din S.N.Radiocomunicații „pentru achiziționarea rețelei de Radio-Relee de capacitate STM-4(4x155Mbs) în timp ce ei au instalată rețea de Radio-Relee, STM-1(1x155Mbs)”.
Dar, surpriză! Ce fac acum cei care conduc S.N.Radiocomunicații SA? Actuala conducere, în frunte cu directorul general Eugen Brad, dar și cu binecuvântarea a trei membri cu greutate ai bordului administrativ cu greutate, Marian Murguleț, Valerian Vreme și Laszlo Borbely, vor, atenție, să caseze rețeaua de Radio-Relee digitale STM-4 din România în lungime totală de cca. 3.470 Km. Incredibil, dar adevărat!
Băieții cu ochii roată au semnalat faptul că „În ultima perioadă conducerile S.N.Radiocomunicații au neglijat total reţeaua naţională de Radio-Relee care însumează peste 3.470 km și asigură transportul şi distribuţia digitală a programelor TV, radio şi comunicaţii electronice, reţea care după anul 2002 ocupa locul 4 la nivelul Europei privind capacitatea de transport și distribuție asigurând o mare flexibilitate în exploatare, stabilitate şi implicit fiabilitatea în funcţionare”. „Neglijarea reţelei naţionale de Radio-Relee este cauzată de depăşirea termenului de utilizare a tehnologiei din structura reţelei (15 ani) Bosch, reţea producătoare de profit, amortizată ca investiție, are actualmente 22 ani de funcţionare non-stop. În urmă cu circa patru ani a început închirierea de fibră optică pentru distanţe mai mici, motivaţia de închiriere și operare fiind backup pentru secţiuni de reţea Radio-Relee. Ulterior închirierea fibrei optice sa extins la nivel naţional cu motivaţia că această închiriere costă puţin (6mil.lei/an) şi este necesară pentru ,,transport pachet” DVB-T2 pentru Multiplexul 1″.
Management performant: venituri din sonerii!
Din documentele deținute de PUTEREA mai reiese și faptul că în 2017, s-a trecut la modificarea organigramelor de la S.N.Radiocomunicații SA și trecerea structurii rețelei de Radio-Relee la și altele, adică venituri din V.P.N. ceea ce înseamnă o rețea virtual privată.
Puterea ignoranței conducerii S.N.Radiocomunicații SA este stupefianță prin faptul că a introdus în proiectul BVC, venituri dintr-o nouă „activitate de bază” definită pompos „Venituri din servicii sisteme de alarmare”. În realitate, este vorba de montare sonerii alarmă.
Practic, SN Radiocomunicații SA dintr-o societate strategică de top a ajuns la categoria amatori. Bifând asemenea „performanțe” de excepție, Eugen Brad mai vrea un mandat în fruntea SN Radiocomunicații SA deși în cei patru ani cât a păstorit societate a demonstrat că abilitățile sale manageriale sunt limitate, adică foarte slabe. Practic, nu a performat patru ani, dar vrea să facă performanță în următorii patru ani!