EXCLUSIV. Minune la CNAIR. Încasările au explodat: în patru zile s-a încasat de 4 ori mai mult decât în tot anul 2019
PUTEREA a anunțat, în premieră, că cei din conducerea Companiei Naționale de Administrarea a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au dispus din data de 16.19.2020, introducerea de tarife suplimentare de acces pe drumurile naționale pentru autovehiculele nou achiziționate, din afara României, care se află la prima cursă din statul vânzătorului, spre statul cumpărătorului. Ulterior anunțului făcut de noi, conducerea CNAIR a făcut câteva clarificări, dar și o constatare incredibilă.
„Tarifele se aplică nediscriminatoriu pentru toate vehiculele rutiere înmatriculate în alte state”
Noul tarif introdus de CNAIR pentru „autorizarea accesului la rețeaua de drumuri de interes național” pentru vehiculele rutiere înmatriculate în alte state este de 1.000 de euro cu TVA. Astfel, potrivit informațiilor noastre, după primele zile, spre disperarea unor angajați din companie și din Ministerul Transporturilor, încasările CNAIR au explodat, aspect confirmat chiar de către conducerea companiei.
„Prin actul menționat în referință, CNAIR SA nu a introdus acum tarifele suplimentare de acces la rețeaua de drumuri de interes național, pentru vehiculele nou cumpărate. Actul reprezintă o reglementare internă și se referă la îmbunătățirea modului de tratare a vehiculelor achiziționate din afara României care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului. Tarifele la care face referire se aplică nediscriminatoriu pentru toate vehiculele rutiere înmatriculate în alte state, care sunt supuse autorizării potrivit acordurilor rutiere interguvernamentale, protocoalelor comisiilor mixte rutiere sau acordurilor internaţionale la care România este parte şi nu prezintă documentul de acces la reţeaua rutieră corespunzător categoriei de transport efectuate”, a transmis conducerea CNAR către PUTEREA.
Clarificări CNAIR
Mai mult, conducerea companie a venit și cu precizări foarte clare despre cum modul de aplicare a acestor tarife.
„Aceste tarife se aplică de peste 18 ani, inițial la valoarea acestora fiind de 1.200 euro, iar din anul 2012 contravaloarea acestora a fost stabilită prin Ordin de ministru, la 1.000 euro. În prezent, aceste tarife sunt menționate și reglementate prin OMT nr. 1836 din 7 decembrie 2018, pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., cu modificările și completările ulterioare – Anexa nr. 2. La baza reglementării transmisă către DRDP 1-6 prin actul nr. 92/68310/16.10.2020, avizat de Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor – Direcția Generală Transport Terestru, au stat constatările privind unele interpretări subiective ale modului în care se realiza controlul documentelor pentru această categorie de vehicule, inclusiv cazuri de interpretare eronată a documentelor supuse controlului specific în ACI din punctele de trecere a frontierei, având drept consecință neîncasarea tarifelor datorate CNAIR SA”, a precizat conducerea CNAIR către PUTEREA.
Incredibil, dar adevărat!
Dar, în răspunsul către PUTEREA, conducerea CNAIR a făcut o dezvăluire incredibilă care nu mai lasă loc la niciun comentariu. „Ca urmare a acestei reglementări încasările după patru zile de la aplicare, au fost de patru ori mai mari față de încasările din tot anul 2019”. Incredibil, dar adevărat!