EXCLUSIV Noi, oamenii de rând, vom plăti plecările multinaționalelor din Rusia
Peste 280 de companii multinaționale, importante, dintre care amintim doar câteva precum Exxon, OMV, Ford, Shell, Mastercard, Coca-Cola, McDonald’s, cu o prezenţă semnificativă în Rusia, şi-au anunţat retragerea. De suferit vor avea milioanele de șomeri ruși, dar și noi, consumatorii din lumea întreagă, care vom asista iar la un val masiv de scumpiri și la o lipsă acută de materii prime.
“Se va produce un scurtcircuit în lanțul de producție, odată cu închiderea acestor companii. Închiderea unei fabrici în Rusia, afectează încă două-trei țări în amonte. Vom asista la un șomaj foarte mare în Rusia. Noi, consumatorii din celelalte țări, vom asista la creșteri de prețuri inevitabile”, a declarat, pentru Puterea.ro, Radu Mușetescu, profesor de economie la Academia de Studii Econnomice (ASE) București.
Mușetescu vede, totuși, o parte bună, o mică speranță pentru țara noastră. “Având în vedere că România este foarte aproape de Rusia, iar forța de lucru costă cam la fel, este posibil ca unele dintre companiile multinaționale să-și reloce activitățile în țara noastră”,a punctat profesorul de economie.
Radu Magdin: pierderile vor fi pe termen scurt
Pe de altă parte, analistul economic Radu Magdin, consideră că pierderile vor fi pe termen. “Va exista un impact financiar asupra tuturor pe termen scurt, însă economia se va regla pe termen mediu și lung și nu vom avea de suferit noi, ci doar Rusia. În primul rând, statul rus și liderii săi politici sunt cei care au de suferit cel mai mult în urma sancțiunilor impuse de UE, SUA și restul țărilor din lume, dar și în urma tuturor acestor ieșiri ale companiilor străine care aveau activitate acolo. În cazul majorității bunurilor produse în Rusia pentru export, ar trebui ca impactul la nivel global să fie unul de moment, până cel târziu în iarna următoare, urmând ca din anul următor să putem trăi și fără exporturile rusești, lucru estimat și de specialiști la nivel internațional. Vorbim în primul rând de petrolul și gazul rusesc, însă odată limitate și reduse achizițiile lor din Rusia, practic vor fi tăiați și banii care ajung la ruși. În al doilea rând, să privim și partea pozitivă a lucrurilor: aceste exit-uri din Rusia vor crea oportunități pentru restul statelor din lume, în special cele din Europa de est, care pot găzdui ele aceste companii străine pentru a suplini această lipsă creată pe termen scurt”, a explicat, pentru Puterea.ro, Radu Magdin.
Sectoarele auto și agricol vor avea cel mai mult de suferit
Potrivit lui Magdin,la nivel global, vom vedea întâi un impact în ceea ce privește domeniile auto, agricultură si cel al energiei. “Cel auto va întâmpina o lipsa de piese pe termen scurt, însă specialiștii prezic faptul că se va stabiliza pe parcursul perioadei următoare. Cel agricol, care depinde momentan mult atât de Rusia, cât și de Ucraina, se va confrunta cu o perioadă mai mare de timp de prețuri ridicate, însă găsirea unor alternative va trebui cercetată mai amănunțit astfel încât prețurile să fie aduse la un nivel mai jos din nou. Iar în ceea ce privește energia, vedem cum prognozele arată deja o scădere a cererii de petrol începând cu 2030, ca urmare a electrificării și trecerii la energia verde, în timp ce gazul putea fi înlocuit și el fie prin prin gaz lichefiat, adus din alte zone ale lumii, fie complet prin construirea unor noi unități de producție a energiei, din surse nucleare sau regenerabile, care să nu mai folosească gazul natural obișnuit”, a punctat Magdin.
Corneliu Cojocaru: Băncile fie vor oferi condiții mai bune, fie vor scumpi produsele
Nu doar companiile care produc se retrag s-au deja au plecat din Rusia, ci și băncile, respectiv Raiffeisen, UniCredit și Societe Generale, companii financiare caare au operațiuni și în România.
“Dacă vor suferi o pierdere în Rusia, vor încerca să înlocuiască afacerile pe alte piețe. Fie vor oferi condiții mai bune sau oferte concurențiale mai avantajoase, pe alte piețe, fie își vor crește marjele de profit pe produs. Sau le vor face pe amândouă concomitent, în alte țări”, a declarat, pentru Puterea.ro, analistul financiar-bancar, Corneliu Cojocaru.