Exclusiv: Pe plajă la Dunăre, în timp ce peste drum „se văd” bulgarii” (GALERIE FOTO)
În ultimii ani i se spune așa, pentru că sună inedit: „litoralul Olteniei”…Este vorba despre sudul Olteniei, la Calafat, acolo unde există și plaje.
Denumită „litoralul Olteniei”, această regiune este amenajată cu mai multe plaje, unde în fiecare weekend se strâng turiștii. Uneori, când soarele este mai strălucitor, nisipul este la propriu alb. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, pe plaja Bașcov , una dintre cele mai frumoase din zona Calafatului. Este adevărat că majoritatea preferă malul mării: nu tuturor le place să facă figurine din „mâlul” de la Dunăre și să le lase la uscat… Sau nu oricui îi place să pescuiască la Dunăre. În fine, tocmai aceasta este și ideea: să nu placă multora, pentru a nu distruge flora și fauna de pe aici fluxul de turiști. Am zis!
Deși…În ultimii ani a fost descoperit și acest „colțișor” minunat. Nu de mult sălbatic, acum este în majoritate amenajat. Pentru cine vrea să petreacă mai multe zile la Başcov, proprietarii de terase oferă şi locuri de cazare (spre exemplu, prețul de cazare într-o „cabană” în apropiere de plajă poate ajunge la 200 de lei pe noapte pentru două persoane). Cei mai mulţi turiști sunt din Oltenia, dar malul Dunării atrage şi oameni din alte zone ale țării.
Farmec inevitabil
Din farmecul zonei face parte invariabil și faptul că peste drum „se văd” bulgarii – sunt la o aruncătură de băț – vorbim despre Vidin, dar aceasta este deja o altă poveste de călătorie…Mai face parte din farmecul zonei și podul Vidin-Calafat, ce se zărește de pe malul Dunării, de la Bașcov, ca într-o ilustrată de vacanță, dar spectaculos: are o lungime de doi kilometri, face parte din coridorul paneuropean IV, care leagă Dresda de Istanbul și este mixt, rutier si feroviar, cu câte două benzi rutiere pe fiecare sens.
Apoi, mai sunt vasele de croazieră, care se fâțâie într-un du-te-vino impetuos pe Dunăre, secondate de pescăruși și cormorani.
Pe scurt, pentru cine vine dinspre Craiova către Calafat, cu aproximativ doi kilometri înainte de intrarea în municipiu se află un drum asfaltat la dreapta, ce se îndreaptă abrupt spre Dunăre. Se poate coborî pe el cu mașina ca pe un fel de derdeluș de vară, încet-încet și, deodată, se ivește în fața ochilor minunăția: Dunărea! Și Bașcov-ul cu ale sale sălcii vechi, în toată splendoarea. Mai descriptiv de-atât nu se poate.
„Vin aici și în cursul săptămânii uneori, după ce ies de la muncă”, îmi spune Lili, care e din Calafat și se relaxează pe plaja de la Bașcov (denumită în ultimul timp destul de pompos – Sunny Beach Bașcov). „Mă încarcă pozitiv Dunărea, e un loc magic, îmi place mai mult decât la mare. E bine că mulți sunt comozi și preferă să se ducă la mare în loc să vină aici. Așa păstrăm ceva liniște numai pentru noi”, mai adaugă Lili cu o sinceritate debordantă.
Cât despre magie, fotografiile vorbesc de la sine.