Exclusiv. Periculoasă: Boala cu care medicii specialiști se confruntă des în ultima perioadă
Pandemia de coronavirus a determinat, pe lângă boala în sine, emoții, precum anxietatea, stresul și incertitudinile. Mai mult: a evidențiat că și alte infecții, dacă sunt trecute cu vederea, pot deveni la rândul lor periculoase.
Spre exemplu, dacă nu știați, abcesul cerebral este o afecțiune neurologică cu care medicii specialiști se confruntă destul de des, în ultima perioadă. Mai multe despre această boală ne va spune doctorul neurochirurg Dan Benția.
„Abcesul cerebral poate fi provocat fie de o infecție bacteriană, fie de una parazitară sau fungică și poate fi potențat de prezența transplantului de organe, bolilor congenitale cardiace sau în ultimă instanță de infecția HIV. Abcesul poate determina umflarea creierului, cauzând o presiune puternică asupra țesutului cerebral. Medicii neurochirurgi au constatat că 1/3 din cei care au avut această boală rămân cu urmări neurologice, epilepsia fiind cea mai periculoasă”.
Potrivit medicului, printre simptomele care tradează existența acestei suferințe sunt: tulburările de echilibru, durerile de cap, stările de confuzie, crizele de epilepsie, tulburările de vorbire. Abcesul cerebral se localizează la nivelul lobului frontal și poate fi strâns legat de o sinuzită cronică. Următoarea localizare ca frecvență este cea de la nivelul lobului temporal.
Boala debutează de cele mai multe ori cu febră
„Astfel, dacă este poziționat în zona cerebelului dă amețeli, instabilitate la mers, tulburări de postură și coordonare a mișcărilor. Pe de altă parte , abcesele localizate în lobul temporal dau defecte de câmp vizual sau tulburări de limbaj”, adaugă Dan Benția.
Boala aceasta debutează de cele mai multe ori cu febră indicând prezența unei posibile infecții. Atunci când specialiștii observă existența simptomelor indicate mai sus vor apela la examene RMN și CT deoarece trebuie să verifice gradul de evoluție a bolii la nivel cerebral. Nu trebuie ignorate însă nici investigațiile asupra organelor interne ce pot fi puternic afectate fiind necesară investigația bacteriologică din sânge, EKG-ul și ecografia abdominală, după cum evidențiază medicul.
Mortalitate de 50 la sută
Neurochirurgul mai adaugă că tratamentul acestei boli este fără doar și poate unul medico-chirurgical. Complexitatea bolii însă atrage de la sine implicarea mai multor medici specialiști din neurologie, neurochirugie, terapie intensivă, boli infecțioase sau medicină internă.
„Abcesele încapsulate se excizează. În cazul în care provoacă hidrocefalie obstructivă se alege varianta neurochirurgicală de îndepărtare sau aspirare a abcesului și drenajul ventricular extern. Dacă boala este identificată la început, mortalitatea este scăzută. Dacă însă tratamentul este început când pacientul a ajuns în comă, atunci mortalitatea este de 50%”.