EXCLUSIV. PNRR se aprobă la Bruxelles doar dacă România are un guvern acceptat de Parlament
Scandalurile politice și instabilitatea Guvernului riscă să lase România fără cei 29,2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Faptul că la ora actuală, România are un guvern interimar complică foarte mult aprobarea PNRR-ului țării noastre. Potrivit informațiilor noastre, aprobarea PNRR-ului României de către Consiliul European se va face numai dacă vom avea un guvern legitim, adică aprobat de Parlament.
De asemenea, este de menționat faptul că după avizare, PNRR trebuie să treacă și prin filtrul miniștrilor de Finanțe din Consiliul UE, în termen de patru săptămâni, adică la sfârșitul acestei luni.
Numai că și această întâlnire este în pericol pentru că România nu are încă un ministru al Finanțelor cu puteri depline.
„Este obligatoriu ca România să ai aibă un ministru de Finanțe avizat de Parlament întrucât unul interimar nu poate să negocieze mecanismul plăților din PNRR pentru simplul fapt că nu are puteri depline. Mai mult, în PNNR-ul României sunt și împrumuturi garantate de Comisia Europeană și este absolut necesar să fie un ministru de Finanțe cu puteri depline. Ca atare, nu pot fi aprobate aceste împrumuturi, dacă România nu are un ministru de Finanțe cu puteri depline”, a precizat pentru PUTEREA un oficial de la Bruxelles.
România urmează să primească prin PNRR suma de 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro reprezentând granturi și 14,9 miliarde de euro – împrumuturi pentru România.
De altfel, Comisia Europeană a asistat și scrierea acestui Plan, unul care a primit 10 calificative A și doar un calificativ B, la capitolul buget. Dar, pentru ca un PNRR să fie aprobat, trebuie îndeplinite 11 criterii, iar un calificativ C descalifică Planul.
Așadar, cu cât timp vom avea mai repede un guvern legitim adică aprobat de Parlament, vom putea beneficia de banii din PNRR.