EXCLUSIV. Postul de director general la Agenția Domeniilor Statului, vacant, în continuare. Nu se știe nimic despre viitorul concurs
Postul de director general la Agenția Domeniilor Statului (ADS) rămâne în continuare vacant, după ce la concursul din data de 6 septembrie toți cei trei candidați au fost declarați respinși. La acest moment, nu se știe când va fi organizat un nou concurs, conducerea instituției fiind asigurată de o persoană numită prin ordin al ministrului Agriculturii, potrivit informațiilor furnizate Puterea.ro de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Pentru participarea la concurs au fost depuse patru dosare, însă doar trei candidați au fost prezenți la proba scrisă. Au fost respinși, însă, toți, deoarece nu au obținut punctajul minim necesar impus de prevederile legale în vigoare (70 puncte).
“Au fost depuse două contestații cu privire la rezultatele obținute la proba scrisă, însă, ambele au fost respinse. Astfel, toți candidații au fost declarați respinși, iar postul a rămas în continuare vacant”, ne-au transmis reprezentanții MADR.
Pe site-ul instituției la echipa de conducere pe postul de director general, la acest moment, este menționat numele Andreei Ciobanu.
Participarea la concurs a presupus îndeplinirea unor cerințe cum ar fi studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, studii de master absolvite cu diplomă în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, dar și să aibă o vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice de minimum șapte ani.
Peste 300.000 ha de teren, în administrare
Agenţia Domeniilor Statului este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ea are în atribuții privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990 şi arendarea şi concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi.
Potrivit raportului de activitate pe 2020, statul are în administrare aproximativ 319.000 hectare, din care 177.000 ha în domeniul public al statului, iar 142 636 ha în domeniul privat al statului.
Anul trecut, conducerea agenției a anunțat că avea disponibile suprafețe de circa 50.000 hectare pentru concesionare sau arendă către tineri.
În 2020, instituția a avut în derulare 878 contracte de concesionare/arendă/participațiune/locațiune/închiriere și convenții a terenurilor care însumează 262.598 ha (200.000 ha reprezintă teren arabil), dintre care 295 ha au fost de concesiune, 287 de concesiune prin metoda atribuirii directe, 241 de arendă, 55 de locațiune, convenții, asociere în participațiune, închiriere. În același timp, au fost reziliate 25 de contracte pentru nerespectarea clauzelor contractuale.
De-a lungul timpului, agenția s-a aflat în centrul mai multor scandaluri, din cauza redevențelor mici stabilite în cazul anumitor contracte.