EXCLUSIV: Povestea terifiantă a unui medic român închis ilegal 18 zile în Germania, alături de terorişti (episodul II)
Cotidianul Puterea v-a prezentat, în exclusivitate, drama trăită de un tânăr medic român, Alexandru Grin, aflat la prima excursie din viaţa sa, în Germania. Încătușat încă de la coborârea din avion, interogat fără a fi asistat de un avocat sau de un translator autorizat, refuzându-i-se dreptul de a lua legătura cu Consulatul României sau cu familia din ţară, Alexandru Grin a fost închis 18 zile într-unul dintre cele mai temute penitenciare germane, alături de drogaţi, criminali periculoși și teroriști. Eliberarea sa a fost posibilă doar după implicarea echipei Ministerului de Externe, condus de Luminiţa Odobescu. Astăzi, Puterea vă prezintă al doilea episod al acestei poveşti terifiante, în care un tânăr medic român nevinovat a ajuns încarcerat într-o temută puşcărie germană.
După ce a fost judecat sumar de un judecător de drepturi şi libertăţi din orăşelul Neu Ulm, medicul Alexandru Grin a fost transferat imediat la închisoarea Memmingen. Conform procedurilor, odată ajuns la penitenciar, medicul român a fost testat cu aparatul alcool-test, a fost întrebat dacă este consumator de droguri, după care a fost condus într-o aripă a închisorii unde a fost obligat să predea hainele, pantofii, ceasul, cardurile bancare, inclusiv chiloţii … În schimb, nu a primit documente prin intermediul cărora s-ar fi putut apăra, ci doar nişte haine de deţinut zdrenţuite, cu vreo două numere mai mari, nişte pantofi care nu se potriveau cu mărimea sa, o pereche de chiolţi imenşi din pânză, o pilotă, o pernă şifonată şi câteva produse de igienă personală.
„Atunci când mi-au luat hainele în închisoare, gardianul a venit cu o cutie de plastic, pe care la final a închis-o cu un lacăt. Mi-a comunicat prin semne să păstrez cheia la mine până când voi fi eliberat, deoarece dacă o pierd voi fi nevoit să plătesc 50 de euro, căci va trebui să spargă lacătul. A văzut că aveam la gât un lănţişor şi mi-a spus să-l predau, că altfel … Am realizat că dacă nu îl predau risc să îmi fie furat în închisoare, aşa că l-am predat pentru a fi pus alături de celelalte efecte personale predate. Credeam că norocul meu a fost că aveam 100 de euro cash, care mi-au fost lăsaţi”, îşi aminteşte Alexandru Grin.
Închis în celulă cu un român condamnat pentru jaf
Bulversat de ceea ce i se întâmpla, medicul român a ajuns într-o celulă, unde a fost încarcerat alături de un român acuzat de jaf, care se afla „cazat” acolo de peste patru luni.
„Am fost fericit când am văzut că eram cu un român în celulă, cum nu vă închipuiţi! Eram departe de familie, de copii …. Mă mistuia dorul de casă şi nu ştiam ce mi se va întâmpla! Nu m-a interesat de ce era acuzat colegul de celulă! Eram pur şi simplu fericit că pot vorbi cu cineva în limba mea natală…”, povesteşte cu lacrimi în ochi, Alexandru Grin.
Au urmat cinci zile grele în închisoarea Memmingen, cu un program strict: trezirea la 7.00 dimineaţa, plimbare o oră pe zi într-un ţarc din curtea închisorii, aflat în spatele unor ziduri enorme, doar două mese pe zi şi duş de numai trei ori pe săptămână, la ore fixe.
Tutunul, moneda de schimb universală în puşcărie
Deşi au fost zile de infern în lipsa unei comunicări cu familia şi a stării de incertitudine pentru ceea ce va urma, Alexandru Grin spune că discuţiile purtate cu românii pe care i-a cunoscut în închisoare, l-au făcut să reziste. Asta pentru că deţinuţii români, mulţi dintre ei „mici ciorditori”, i-au explicat cum să se ferească de probleme în detenţie şi l-au susţinut din punct de vedere psihic.
„Acolo am înţeles ce înseamnă să ai ţigări într-o închisoare. Tutunul este o monedă de schimb universală în puşcărie. Un deţinut are voie doar la două pachete lunar, în valoare maximă de 170 de euro”, spune Alexandru Grin, care a adăugat că deşi avea la el 100 de euro cash, nu a putut să-şi cumpere ţigări sau alimente din magazinul închisorii din Memmingen, deoarece acest lucru se putea face cu programare, de numai două ori pe lună. A primit în schimb, în afară de vorbe bune, şi ţigări de la conaţionalii noştri aflaţi în detenţie la închisoarea respectivă.
Transportat şapte ore, fără apă şi hrană, într-o închisoare de maximă siguranţă
După şocul încarcerării, miercuri seara, pe 11 octombrie a.c., după cinci zile petrecute în puşcăria din Memmingen, a urmat o altă veste devastatoare. A fost anunţat de un gardian că a doua zi dimineaţă va fi transferat într-un alt penitenciar, undeva la 160 de kilometri, lângă Stuttgart.
„Pe 12 octombrie, dimineaţă, gardienii m-au dus la magazia închisorii să predau lucrurile primite şi să îmi iau efectele personale. Ulterior m-au plasat într-o cameră goală unde a trebuit să aştept până venea maşina închisorii, care să mă transfere la o nouă puşcărie. Erau câteva scaune, o toaletă, o chiuvetă, o scrumieră şi trei căni goale. Mi s-a spus că pot bea apă de la chiuvetă şi pot fuma. De mâncat nu mi s-a dat dimineaţa. La un moment dat, au mai venit în acea cameră doi deţinuţi de alte naţionalităţi, care urmau să fie şi ei transferaţi în alt penitenciar. Unul dintre ei a scos o pungă de cafea şi a pus câteva linguriţe de cafea în cănile în care pusese apă rece de la robinet. Am înţeles că una dintre cafele era pentru mine, ca să meargă ţigara primită mai bine. Deşi nu sunt băutor de cafea, vă rog să mă credeţi că a fost cea mai bună cafea pe care am băut-o în viaţa mea!”, îşi aminteşte medicul Alexandru Grin.
După câteva ore de aşteptare în acea cămăruţă meschină, lihnit de foame, Alexandru Grin a fost preluat de poliţiştii închisorii Memmingen şi urcat într-un vehicul blindat, împreună cu alţi deţinuţi ce urmau să fie transferaţi.
Drumul de la Memmingen către Stuttgart, de numai aproximativ 160 de kilometri, a durat peste şase ore, deoarece vehiculul blindat cu care a fost transportat medicul român a făcut escale la alte penitenciare pentru a lăsa şi prelua deţinuţi.
La un moment dat, Alexandru Grin a fost transferat la cea mai temută închisoare din Germania, JVA Stuttgart, unde sunt încarceraţi criminali şi chiar terorişti.
Dar, despre această experienţă terifiantă, citiţi, în curând, în Ziarul Puterea.
Citiți și EXCLUSIV: Povestea terifiantă a unui medic român închis ilegal 18 zile în Germania, alături de terorişti (episodul I)